Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egy gyermekről, akinek nem volt gyerekkora

A nagyváradi Tibor Ernő Galéria közönsége Gyermekkorom a háború címmel különleges, önálló előadói estet tekinthetett meg szombaton este, egy olyan produkciót, amely közel négy évtizedig váratott a bemutatóra.

Egy gyermekrol (1)

Az előadó, Bényei Annamária magyar- és történelemtanár a hetvenes években mintegy kilenc évig volt bábszínész. Ebben az időszakban készített elő férjével közösen egy előadást a náci haláltáborok két ártatlan áldozata, Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplóinak feldolgozásával. A kétszemélyes produkció végül 1974 körül egy nyilvános főpróbáig jutott, ám a bemutatót az akkori rendszer nem engedélyezte. Az elmúlt hétvégén mintegy negyven év elteltével a váradi közönség mégis megtekinthette az Anne Frank naplójára vonatkozó részt Bényei Annamária megérintő előadásában.

Az egyszemélyes műsor gerincét a holokauszt áldozatává vált 13 éves kislány naplófeljegyzései képezték, melyeket az előadó Farkas Árpád-, Kenéz Ferenc- és Wass Albert-versrészletekkel, valamint Eugen Jebeleanu Hirosima mosolya című művének néhány emlékezetes fejezetével egészített ki, a gyakran drámai és sokkoló szövegrészleteket pedig Vangelis-dallamokkal nyomatékosította. A naplórészletek felelevenítették Anne bujkálás előtti időszakát – a közönség bepillantást nyerhetett a nagymamáját sirató, igaz barát után vágyódó kamaszlány gondolataiba –, majd felelevenítették „a hátsó traktusbeli” élet mindennapjait is, ahol mintegy két éven át bujkált a család, és ahol nemcsak nevetni, hanem köhögni sem volt szabad a gyermekeknek, nehogy felfedezzék őket. Bényei Annamária az előadásában kitűnően érzékeltette a rejtekhely beszűkült világának lidércnyomását – a nélkülözést, az éhezést, a bombázásoktól és lebukástól való folyamatos rettegést, a reménytelenséget – melynek közepette mégis születtek boldog vagy komikus pillanatok.

Egy gyermekrol (2)

Az előadás sajnos teljességgel mellőzte a napló talán leggyönyörűbb részét képező szerelmi szálat, kárpótlásul azonban részleteket tartalmazott Anne édesapja, Otto Frank visszaemlékezéseiből, melyekből fény derül Anne, nővére Margot és édesanyjuk halálának tragikus körülményeire.

A produkciót jól megérdemelt tapssal díjazta a közönség, melynek tagjai a műsor vége után hosszú percekig képtelenek voltak megszólalni vagy felállni a mély átérzéssel elmondott szavalatok és drámai zene hatása miatt. Az est végül kötetlen beszélgetéssel zárult, és az előadó megjegyezte, hogy igény esetén máshol is szívesen bemutatja még a darabot.

Szombati-Gille Tamás