Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egy fantasztikus lehetőség az Érmellék számára

Tegnap tartották meg a Királyok, fejedelmek útja nevet viselő program zárókonferenciáját a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében. A Hajdú-Bihar megyei önkormányzat és a projektben részvevő partiumi települések képviselőit a Királyhágómelléki Református Egyházkerület fogadta házigazdaként.

egy fantasztikus 1

Fotó: Csikos Rolland

A 2008-ban indult projekt egy fejezetének a végéhez érkezve, Kapcsolódások címmel osztották meg egymással az eredményes együttműködés tapasztalatait, és a következő fejezet első oldalaira vonatkozó terveket. A hétéves együttműködés alatt számos partiumi, illetve érmelléki kulturális, szellemi és természeti – a világon egyedülálló – értéket sikerült lajstromba venni. Az összefogás célja a felfedezett értékek élővé és elérhetővé tétele mindenki számára, bekapcsolása a kulturális turizmus európai keringésébe.

A konferenciát Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke nyitotta meg, aki szerint a várakozásnak vége, és a szóban forgó régiók megérték „az egymás mellé állás, a közös építkezés időszakát.” Bulcsú László, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat alelnöke okkal beszélt a záró helyett sokkal inkább egy nyitó konferenciáról, és „egy nemzeti, közéleti és kulturális alapvetésről” – távlatot nyitva a jövőbeli tervekhez, amelyek a helyi értékek feltárását követően, a helyreállítási munkálatok megvalósításával a megőrzés és a működtetés irányába tartanak.

Jantyik Zsolt, a projekt kitalálója, egy társadalmi rehabilitációs programról beszélt

Jantyik Zsolt, a projekt kitalálója, egy társadalmi rehabilitációs programról beszélt
Fotó: Csikos Rolland

Jantyik Zsolt, a Nemzeti Művelődési Intézet Közösségi Kezdeményezésének Országos Szakmai Központ vezetője – a projekt kitalálója – „egy társadalmi rehabilitációs programról” beszélt, „egy fantasztikus lehetőségről az Érmellék számára”, amelynek kulturális és örökségmegőrző céljait gazdasági alapokra helyezik. „Helyre kell állítanunk az identitásunkat, becsülnünk kell a településünket, tisztában lenni az értékeivel és hasznosítani őket a jövő számára. Szabó Ödön parlamenti képviselő „fogaskeréknek” nevezte a határokon átívelő összefogást, amely összekapcsolja és bemutatja egymás értékeit. Hamvas László szociológus, a Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért Egyesület elnöke bemutatójában kifejtette a projekt részletes kidolgozásának és megvalósításának állomásait, küldetésként megjelölve olyan tematikus útvonalak elsődleges megtervezését, amelyek a következő három évben kivitelezhetőek lesznek. Az útvonalakra felfűzhető turisztikai látványosságok hasznosításával a helyi értékek, a helyi közösség és a jövőkép javítása a legfontosabb szempontok. Az Erdélyi Értéktár projekt koordinátora, dr. Jakab Albert Zsolt, a kolozsvári Kriza János Néprajzi Társaság (KJNT) elnöke ismertette az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság és a KJNT szervezői és felügyelői feladatait a projekttel kapcsolatban.

A találkozón több partiumi, illetve érmelléki település elöljárója is jelen volt. Nyakó József, Érmihályfalva polgármestere az érmelléki termékek (brand) promoválását emelte ki rövid bemutatkozó beszédében, települése esetében az akácerdők virágzását követő akácméz – előállítást. Török László, Nagyszalonta polgármestere szerint „bennünk van a létra”, amellyel kimászhatunk a gödörből, és „azt kell megfogalmaznunk, amiben értékünk van.” Horváth Béla, Szalacs, „az ezer pince falujának” polgármestere az eddig megvalósított projekteket emelte ki, így például az ottományi kúria felújítását és a benne kiállított tárgyak jelentőségét. Hasas János, Rév alpolgármestere „a Sebes-Körös gyöngyszemének” nevezte a települést, amely sziklaszorosával, fehér kerámiájával szintén számos egyedi értéket mondhat a magáénak. Deák Attila vezető menedzser, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területfejlesztési Ügynökség képviseletében több példa (Középkori templomok útja) vázolása által látta el tanácsokkal a részvevőket a „termékek piacra vezetése” ügyében. A felszólalók sorát Cseke Sándor, a nagyváradi Ady Endre Líceum tanára zárta, aki a fiatalok bevonását megcélozva beszélt az ezt szolgáló jó gyakorlatok alkalmazásáról.

Az eseményt Forró László, a KREK főjegyzőjének szavai zárták, aki összegzésképp vázolta fel a jövő terveinek egyikét: a „Bocskai út” megvalósítását, amely három régiót érintve – Érmellék, Nagyszalonta és Élesd – fűzi fel Hegyközszentmiklós köré az erdélyi fejedelem nevéhez köthető településeket (Diószeg, Álmosd, Szentjobb, Szentimre, Sólyomkő, Élesd és Telegd).

Szamos Mariann