Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egy famatuzsálem halála

Az érmihályfalvi Bernáth Gedeon építette kúria és annak angolparkja az 1848-as forradalom és szabadságharc leverése után a Bujanovics család kezére került.

A kastélypark híres növényritkaságainak zömét a kommunista államosítás után kiirtották, ami pedig megmaradt belőle, azt a ’89-es változások után egy kolozsvári botanikus csoport próbálta megmenteni úgy, hogy védőtáblát helyezett ki a park bejáratához, miszerint az övezet dendrológiai parkká van nyilvánítva. A különböző történelmi korokat túlélő növényritkaságokat azonban így sem lehetett megvédeni. A naponta ott legelésző állatok, avatatlan emberi kezek megtették a magukét. A néhány nappal ezelőtti ítéletidő pedig kidöntötte az egyik legöregebb platánmatuzsálemet is. A faóriás egyébként átélt már villámcsapást, gyújtogatást és mindenféle csonkítást. Természet alkotta hatalmas odújában állatok, sőt hajléktalanok is menedéket találtak olykor az időjárás viszontagságai elől.

Mihályfalva szegényebb lett egy kuriózummal. Látványa sokaknak hiányozni fog a Nagyvárad–Szatmárnémeti műút mentén.

S. É.

egy fa 1

Éltében

egy fa 2

Holtában