Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egy éve nem készül új egészségügyi kártya

Az elektronikus egészségügyi kártyákat 2014 szeptemberétől kezdték el kiosztani az arra jogosultaknak – alkalmazottaknak, munkanélkülieknek, nyugdíjasoknak stb. –, melyek révén mind a háziorvos, mind az egyéb egészségügyi szakorvosok, sürgősségi ellátást biztosítók ingyen vagy térítésmentesen kezelni tudják az érintett betegeket, betegszabadságot és térítéses receptet írhatnak fel számukra. Az egészségügyi kártya egy, a bankkártyával megegyező méretű, mikrochipet tartalmazó dokumentum, amely digitális formában tartalmazza a biztosított személy azonosító adatait, és – bizonyos feltételek mellett – lehetővé teszi a hozzáférést az illető kórlapjához, a számára korábban felírt gyógyszerek listájához az őt kezelő orvosok számára.

egy eve

Arra voltunk kíváncsiak, hogy jelenleg mi a helyzet abban az esetben, ha valaki még nem kapta kézbe ezt a biztosítási kártyát, viszont az egészségbiztosítási pénztár nyilvántartásában biztosítottként szerepel.

Oana Ungur, a Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS) szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy 2015 novembere óta nem nyomtattak új kártyákat, és azt sem lehet tudni, hogy az elkövetkezőkben mikor kerül erre sor. A CAS honlapján azonban szerepel a biztosítottak listája, így a háziorvos ennek alapján a pácienseinek ki tudja állítani a térítéses vényeket, illetve betegszabadságot is adhat. A páciensnek a CAS-tól csak abban az esetben kell igazolást kérnie egészségbiztosításáról, amennyiben elveszítette az egészségbiztosítását igazoló elektronikus kártyát. A háziorvos ebben az esetben csak az igazolás sorszáma alapján tud térítéses receptet vagy betegszabadságot adni.

(sükösd)