Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egy éve csúszott meg a Kálvária

Tavaly november 12-éről 13-ára virradó éjszaka földcsuszamlás történt a nagyváradi Kálvária dombon, a Gomba-feljárónál. A leszakadt domboldal eltorlaszolta az alig tizenegy hónapja kiépített modern gyalogossétányok egy részét, itt a domboldal hetvenméternyi területen csúszott meg.

egy eve 1

A Gomba-feljárót a váradi önkormányzat egy magyar–román határokon átívelő HU–RO projekt nyomán építtette át. Bár ne tette volna. Az 1,97 millió euróba került projekt (melynek kivitelezője az Abed Nego cég, tervezője pedig Daniel Tivadar építészmérnök) ugyanis nemhogy szebbé tette volna a tájat, hanem balesetveszélyes, több, mai napig tisztázatlan kérdést maga után hagyó helyzetet idézett elő. A Váradra citált geológusokból álló szakértői csoport ugyanis megállapította, több súlyos szakmai vétséget követtek el a munkálatokat végzők, s minden bizonnyal ezért omlott le a domboldal. A váradi önkormányzat a földcsuszamlást követően több sajtótájékoztatót tartott erről, azonban érdekes módon a mai napig nem nevesítették, hogy a szakértői jelentés tükrében kik a tulajdonképpeni felelősek ezért a nem kicsi bakiért. Másik „érdekesség” ebben a történetben, hogy a nyilvánosságra hozott információk szerint amennyiben a váradi önkormányzat idén őszre nem téteti rendbe a leomlott domboldalt, úgy az uniós támogatást vissza kell fizessék.

egy eve 1a

November 15-én járt le a határidő. Tegnap Mircea Mălant, Nagyvárad egyik alpolgármesterét kérdeztük meg, mi a helyzet a Gomba-feljárónál. Az elöljáró elmondta, sikerült elvégezniük azokat a biztonsági munkálatokat, melyek révén helyreállították a domboldalt. Új tartópilléreket, aládúcolásokat és védőfalakat emeltek ott. Ezzel az önkormányzat megúszta azt, hogy vissza kelljen fizessék az 1,97 millió EU-s támogatást. A további munkálatokra, az új (remélhetőleg tartósabb) sétányok megépítésére ezután kell sort keríteni.

egy eve 2

Tegnapi terepszemlénken láttuk, dolgoznak a feljárónál. Az új támaszfalak egyelőre szilárdnak tűnnek, a földcsuszamlás helyén újra lerakott sétányok azonban máris hepehupásak. A dombtetőn levő Gomba vendéglő is működik. Egyelőre reménykedhetünk abban, hogy idén télen nem szalad ki a talaj (se szószerint, se képletesen szólva) senki lába alól a Gomba-feljáró kapcsán, s tavaszra talán sikerül rendbe tenni ezt a jobb sorsra érdemes váradi pihenőhelyet.

Szőke Mária