Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Egy egyetemes kultúránk van”

Miután csütörtökön a BÉKE szervezésében bemutatták Margittán Borbély László A politika színpadán című könyvét, majd pénteken reggeltől estig – délelőtt az iskolában, délután a helyi református templomban ökumenikus istentisztelettel – a magyar kultúráé volt a főszerep, hétfőn is folytatódott a rendezvénysorozat.

egy egyetemes

A polgármesteri hivatalban 17 órakor Deák Andrea, a Pro Folk elnöke és a Horváth János Elméleti Líceum igazgatóhelyettese köszöntött mindenkit, majd egyperces néma csenddel adóztak az olaszországi busztragédiában elhunytak emlékének.

Muraközi István, Margitta testvértelepülésének, Berettyóújfalunak a polgármestere is jelen volt feleségével. A magyarországi polgármester azt mondta, hogy bár beárnyékolja a magyar kultúra napját a hétvégi baleset, örül annak, hogy Margittán jelen lehet ezen az eseményen. ,,Élhetünk a határ egyik vagy másik oldalán, egy egyetemes kultúránk van, ami összeköt bennünket” – fogalmazott Berettyóújfalu polgármestere hozzátéve, hogy látván Margitta, Berettyóújfalu, Nagyvárad, Debrecen programjait, méltón ünnepelték meg a Magyar Kultúra Napját mind a négy településen. A polgármester szerint nem lehet egy rendezvénysorozattal letudni kultúránk ünneplését, hanem azt az év minden napján ápolni, művelni, továbbadni kell. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyi képzőművészek, hagyományőrzők felkarolására, támogatására rendkívül nagy szükség van.

Árkosi Antal, a helyi RMDSZ elnöke is felszólalt. Szerinte nem véletlen az, hogy a Himnusz megszületésének dátuma a Magyar Kultúra Napjának az időpontja. Szerinte nemzeti imánk egy jól összerakott, a magyaroknak sokatmondó himnusz. Az elnök megköszönte a polgármesteri hivatalnak, az egyházaknak, az iskolának és a civil szervezeteknek az összefogást, melynek köszönhetően létrejöhetett e háromnapos rendezvénysorozat. Ezután Pocsaly Zoltán, Margitta polgármestere röviden üdvözölte a jelenlévőket, örömét fejtve ki, hogy ilyen szép számban ünnepelnek együtt.

A beszédek után a Gyöngyvetők Népdalkórusa egy kisebb csoportjának fellépése tette igazán hagyományőrzővé és kulturálissá a rendezvényt. Ezt követően Deák Andrea, Pocsaly Zoltán és Árkosi Antal okleveleket adtak át a pedagógusoknak, civil szervezetek vezetőinek, képzőművészeknek, tulajdonképpen mindenkinek, aki tett, tesz a kultúráért, ugyanakkor oklevéllel köszönték meg Makkai Szász Márknak, az iskola diákjának is a segítségét, aki két kisfilmet is készített erre az eseményre az iskolájáról.

Az oklevelek átadása után a Gyöngyvetők Néptánccsoport három párja szatmári táncokkal örvendeztette meg a publikumot. Ezt követte Zatoschil Ballai Zsuzsa történelemtanár Margittáról készített előadása, melynek témája a középkorig visszanyúlt. Elhangzott többek között, hogy Margittát először egy peres ügyben említik 1216-ban Villa Margneta néven. A kutatások szerint először a Lackfiak tulajdonában volt Margitta, Kécz és Lüki. Lackfi valószínűleg katonai teljesítményei miatt kaphatta meg ezt a területet a XIV. században. A település mezőváros volt, s kiemelkedett vásáraival. Az előadásból az is kiderült például, hogy 18 dínár volt az évi adó.

Zatoschil arról is beszélt a több mint fél órás érdekes, néha humorral fűszerezett előadásában, hogy a Lackfiak után a Csákiak tulajdonolták Margittát. A jelenlevők a tartalmas, közel kétórás program végén magyar falatokat kóstolhattak.

Demián Zsolt