Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egészségügyi fejlesztésekre pályázik Bihar megye

Egyhangú döntés született a Bihar Megyei Tanács szerdai rendkívüli ülésén az egészségügyi stratégiai projektről.

Az utóbbi hetekben intenzív munka folyt azért, hogy a körülbelül 9,4 millió euró értékű projekt benyújtható legyen, mondta az ülés után Pásztor Sándor tanácselnök, aki a voksolás előtt a tanácstagokkal is ismertette a projekt részleteit.

egeszsegugyi

„A projekt elsőrendű célja, hogy a  Bihar megyei egészségügyi ellátás gyorsabb, pontosabb és precízebb legyen” – mondta Pásztor Sándor. Ennek érdekében a projekt keretében korszerű gépekkel szerelik fel a Nagyváradi Onkológiai Központot,  felszerelik a megye városi, azaz margittai, szalontai, élesdi és belényesi kórházait digitális röntgennel, echográffal, amelyek a Telemedicina rendszer keretében távirányítással működnek majd, azaz ha például éjszaka történik egy baleset, a szakorvosnak nem kell feltétlenül a helyszínen lennie, a berendezések felvételeit automatikusan továbbkerülnek Váradra, és perceken belül döntést hozhatnak állapotukról.

A Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Karát is fejlesztik, a projekt ezen része körülbelül egymillió euró értékű, ott például élethű modelleket szereznek be, melyek az orvostanhallgatók képzését segítik majd.

Pádis és Biharfüred környékén is csatlakoztatnak egy-egy pontot a Telemedicina rendszerre, mentőkocsikat, és infravörös kamerával ellátott drónokat is vásárolnak, amelyek az eltévedt turistákat vagy a sérülteket könnyebb megtalálni.

Ami még újítás, hogy ehhez a rendszerhez csatlakoztatják Berettyóújfalut is, ahol egy egészségügyi intézményt is korszerűsítenek a pályázta keretében 750 ezer euróért. Ez abban segít, hogy ah például a határ közelében baleset történik, gyorsan el lehet dönteni, hogy a sérülteket hova szállítsák.

Fried Noémi Lujza