Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egészségbiztosító ételeink

A táplálkozástudománnyal foglalkozó orvosok szerint nem feltétlenül kell vitaminkészítményeket szednünk ahhoz, hogy egészségesek legyünk. Az ételekben is megvannak azok a hatóanyagok, amelyekre szervezetünknek szüksége van:

Anyagcsere: a különböző B-vitaminok szervezetünk anyagcsere-folyamatát élénkítik. A B1, a B2 és a B5 a szénhidrátok hasznosításában játszik szerepet. Jelenlétük nélkül hiába próbálkoznánk izomépítéssel. Hiányuk felel azért, ha tartósan idegesek, erőtlenek vagyunk. A legtöbb B-vitamin a tojásban, a teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményekben, a mogyoróban, a halban, a belsőségekben és a sertéshúsban van.

Látás: A-vitamin és lutein nélkül a szem hamar fáradékonnyá válik, lassul a sejtregenerálódás. E két értékes anyagot a máj, a camembert sajt, a spenót, a kukorica és a tojás rejti.

Izomzat, idegrendszer: Kálium, mangán és nátrium nélkül leállna az izomműködés, idegsejtjeink nem tudnák közvetíteni a szervezetnek nélkülözhetetlen információkat. A spenót, az aszalt gyümölcs, a gomba, a zabpehely tartalmazza a legtöbb káliumot és mangánt. Nátrium a sóban van, különösen jó a tengeri só.

Vérképzés: A B12-vitamin a vérképzésben és a sejtnövekedésben tölt be fontos szerepet, akárcsak a réz, a K-vitamin és a vas. Utóbbi nélkül a vér nem tudja megkötni, és a szervekhez eljuttatni az oxigént. E létfontosságú anyagok elsősorban a húsban, a belsőségekben, a tejben, a sajtban, a tojásban, a májban találhatók.

Sejtregenerálódás: Az F-vitamin megvédi a sejtjeinket a szabad gyököktől, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatású. Növényi eredetű olajok, csonthéjasok és avokádó fogyasztásával biztosítható. A növekedéshez szükséges jódot a tengeri halakban és a kagylókban találjuk.

Immunrendszer: szervezetünk ellenálló képességének biztosításához elsősorban C-vitaminra van szükség. Erősíti a kötőszöveteket, megvéd a káros szabad gyököktől. Zöldségekben és gyümölcsökben van bőséggel.

Győri György