Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egerbe kirándultak a tanítóképzős diákok

Március 18-án és 19-én a nagyváradi Iosif Vulcan tanítóképző három magyar osztályának diákjaival részt vettünk egy egri kiránduláson. A csapatot kísérő hat tanár szerint a hétköznapi program nem igazán nyújt lehetőséget a kollegiális beszélgetésekre, a csapatépítésre, így nagyon vártuk már ezt a lehetőséget.

egerbe

Maga a város nagyon szép és csendes, az emberek kedvesek. Jó hangulatban telt az utazás és a szálláshely elfoglalása után rögtön az egri vár bejárása következett. Bár a katakombákba nem lehetett lemenni a felújítási munkálatok miatt, a csoporttal meglátogattuk a Hősök Termét, a panoptikumot, ahol Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének viaszból készült szereplőit láthattuk élethű nagyságban: Cecey Évát, Dobó Istvánt, Szulejmán szultánt. Élmény volt a hősöket látni és a labirintusban sétálni, továbbá a vártörténeti és a többi kiállításon tett látogatások kitöltötték az erre tervezett időnket. A Gárdonyi Emlékház volt az utolsó helyszín, amit semmiképp nem szerettünk volna kihagyni. A délután hátralevő részében városnézés, ebédelés és szabad program várt ránk. Szerencsére a napfényes időjárás is kedvezett a jó hangulatnak.

A második nap délelőttje a Varázstoronyban érdekes bemutatókkal és interaktív kiállításokkal telt. A planetáriumban az éjszakai égboltra nézve néhány nevezetes csillagképet ismerhettünk fel a Sarkcsillag körül. Az égbolt titkait az ember lassan, évszázadok kitartó munkájával fedezte fel, mindezt az ismeretet egy bemutató alatt láthattuk. A Varázsterem eszközei a fizikai jelenségek megértését segítik, ahol mindenki kipróbálhatta a tudományos játékokat.

Az egri Camera Obscura elnevezésű szerkezetet is megismerhettük, amely egy egyszerű optikai eszköz: egy hatalmas méretű fényképezőgép egy besötétített szobában, és az általa létesített kép egy fehér asztallapra vetítődik ki, amin látni, hogy abban a pillanatban mi is történik a város valamely adott részén. A kiállításról lemaradt embereket is tisztán láthattuk, ahogy várnak minket a főtéren.

Az egri bazilika megcsodálása után ebéd, majd rövid látogatás következett a Szépasszony-völgyben, ahol mindenki saját kedvére vásárolhatott. Élményekben gazdag, jó hangulatú kirándulás volt.

Sfet Ingrid, pedagógus