Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ég és föld között

Mint városi szmogban fuldokló ember a hegyi levegőt, úgy kapott egy friss, éltető szippantást a hamisítatlan, ízes székely–magyar anyanyelvből a digitális kor nyelvi nyegleségeiben senyvedő nagyváradi publikum a Kiss Stúdió Színház irodalmi est-sorozatának legutóbbi állomásán, melynek keretében ezúttal Tamási Áronról emlékeztek meg Ég és föld között című előadásukkal.

eg es fold kozott 1

„A magyar irodalomnak olyan alakja ő, aki egyszeri és megismételhetetlen. Nem teremtett iskolát, nincsenek utódok, nincsenek másolók, mert olyan sajátosan építette bele műveibe a székely hitvilágot, hogy az még a 21. századi olvasó számára is természetesen hat” – fogalmazott az ötven éve elhunyt népi író életművét méltató Molnár Judit magyartanár.

Az előadás bevezetőjeként Kiss Törék Ildikó színművésznő egy közvetlenül Trianon után íródott lírai esszét olvasott fel, melyben Tamási ekképpen szól az önálló, Erdélyi irodalomról: „Olyan lesz a mi irodalmunk, mint maga Erdély: fájdalommal teli, mint minden ember, pompás, mint a virágzó rét, erős, mint a szikla, mélységes, mint a zúgó erdő, vadul szép, mint a zivatar, de édes, mint a madárének, jó, mint az anyánk szeretete, de mindig egyedül álló…”.

„Életművének lényege a bizakodás: hogy igenis lehet, bármilyen körülmények között, mert a székely embernek esze van, amivel leküzd bármit, még ha kisember is, mint Ábel” – fogalmazott a magyartanárnő, aki Tamási nyelvi leleményességét dicsérte, amellyel a cenzúra idején is megtalálta a módját annak, hogy „észvel” elmondja, amit el akart mondani.

Az előadás keretében Fazakas Márton Erzsébet, Kiss Törék Ildikó, Meleg Vilmos és Miske László színművészek előadásában Tamási számos emlékezetes írásából hangzottak el részletek, többek közt a néger gyerek születéséről szóló humoros levél, a Szép Domokos Anna, a Kivirágzott kecskeszarvak, valamint az egyik legjelentősebb és legnagyobb erejű színpadi műve, az Ősvigasztalás. Utóbbiból a ’80-as évek elején Szabó József (Ódzsa) rendezésében mutattak be nagysikerű előadást a váradi színházban Meleg Vilmos és Miske László főszereplésével, akiknek a szerdai emlékest alkalmával is sikerült nosztalgikus hangulatot idézniük a közönségben.

Sz. G. T.