Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ég az első adventi gyertyaláng

A 2014-ben indított hagyományhoz híven, a várakozás időszakának szimbólumaként idén is hatalmas adventi koszorút állítottak a nagyváradi római katolikus székesegyház, és a Szent László szobor előtt. A két méter átmérőjű koszorút Böcskei László megyéspüspök áldotta meg 2017. december 2-án, szombaton, 19 órától, majd a püspökség alkalmazottai által előkészített szertartás keretében gyújtották meg az első gyertyalángot.

eg az  3

„Az adventi idő nem egy néma szemlélődésre és virrasztásra szólít fel bennünket. Ami különleges ilyenkor: az eddigiek vállalása és a következőknek a megragadása. Ezt magyarázzuk majd meg a következő vasárnapokon, az adventi időben, a Szentírás tanítása alapján” – mondta Böcskei László megyéspüspök a közel kétszáz együtt éneklő, együtt imádkozó hívőnek, aki részt vett a gyertyagyújtáson.

eg az 1

„Az eddigiek vállalására gondolva a múltba való visszatekintés ragad meg minket. Isten teremtő műve elevenedik meg előttünk, amelyet tökéletesen akart átvinni az örökkévalóságba és éppen az ember, a teremtés koronája lett az, aki ennek a tervnek az útjába állott önzése, nagyravágyása, bűnössége miatt. A hatalmas Isten azonban nem fordított hátat az embernek, újból és újból felemelte, új utakra vezette és nyitva tartotta előtte az örökkévalóság lehetőségét. Hűségének egyik jele az embernek engedett szabadság – hogy ne a kényszer tehetetlenségben, hanem a szabadság szárnyalásában fedezhesse fel az ember az őt szerető Istent. És hogy semmi ne tudja már megmásítani ezt a tervet, ez az Isten emberré lett: fiát küldte, hogy benne lássuk meg Isten szabadító arcát” – tette hozzá.

eg az 2

A szertartás keretében a bibliai részeket magyarul és románul is felolvasták. A szertartás végén a Caritas Catolica munkatársai forró teával és édességekkel, a schönstatt mozgalom tagjai pedig zsíros kenyérrel kínálták a távozó híveket.

eg az elso 4

A következő gyertyagyújtásra jövő szombaton, december 9-én kerül sor a püspöki palota kertjében 15 órától kezdődő adventi vásár végén, 19 órától. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak, úgy a vásárra, mint a gyertyagyújtásra.

 Sz. G. T.