Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ég az első adventi gyertya

Liturgikus szertartás keretében gyújtották meg az első gyertyát a nagyváradi római katolikus székesegyház előtt felállított hatalmas adventi koszorún november 26-án, szombaton. „Nem elég csupán a koszorún meggyújtani a fényt, hanem gyújtsuk meg a mi szívünkben is, hogy Krisztus fényében járhassunk” – hangsúlyozta Böcskei László megyéspüspök, aki a szertartás keretében megáldotta a koszorút.

eg az elso 1

„Clairvaux-i Szent Bernát szerint három advent van: az első a történelmi advent, vagyis az a négyezer év, amíg a nép várakozott az Úr eljövetelére, a második advent az Úr eljövetele az egyes emberekhez, vagyis hogy külön-külön megszülessék az emberek lelkében, és a harmadik Krisztus eljövetele az utolsó ítélet alkalmával – az egész emberélet adventje ezt hivatott előkészíteni” – mondta beszédében Fodor József általános helynök.

A szertartás alatt és azt követően is a Caritas Catolica munkatársai forró teát és vegyes édességeket osztottak a jelenlevőknek, hogy ne csak lélekben, hanem testileg is felmelegedhessenek az adventi koszorú fényében. A kiosztásra került édességeket holland fiatalok énekléssel gyűjtötték össze egy Meterik nevű faluban, a Márton napi ünnepségek keretében.

 Sz. G. T.