Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Edda-rajongók találkoztak Diószegen

Alig pihentük ki a szombati fáradalmakat, vasárnap délelőtt folytatódtak a programok a XVII. Bihardiószegi Napokon. A horeai legelőn fogathajtóversenyt láthattak az érdeklődők, majd a déli órákban a motoros felvonulók gyülekeztek. Ők egy rövid körútra indultak, Székelyhíd érintésével a nagykágyai legelőn emlékeztek Gergely Tibor egykori motoros barátjukra, aki 2011-ben szenvedett halálos balesetet a főút ezen szakaszán. Emlékkövét megkoszorúzták, mécseseket gyújtottak, majd visszatértek Diószegre.

Kora délután Angyal Zoltán Street Fight Show-t tartott a kilátogatóknak. A meghívott Kunhegyesről érkezett. Miután 2007-ben Stunt Riding (motoros mutatványokból álló verseny) világbajnoki címet szerzett, a határ a csillagos ég volt. Kunmadarason 2002-ben „fertőzte meg” őt ez a motorozás ezen akrobatikus része, így hát azonnal vásárolt két MZ-t, amikkel gyakorolni kezdett. Később (a „nagymotoros” korszakban) a hozzáértők szerint csak idő kérdése volt, mikor végez első helyen valamilyen világversenyen, ez végül a kaposvári világbajnokságon következett be. Nem ok nélkül lett világbajnok, ezt Diószegen is bemutatta. A mutatványai nem igényelnek külön kommentárt, egyszerűen elképesztő az, amire képes a motorjaival.

Koradélután kezdődtek a színpadi műsorok, sorrendben előbb a diószegi óvodások és iskolások léptek fel, majd a Bakator népzenei koncertet adott elő. Este felé Sânziana Toader román népzenei műsora következett, majd a helybeli tehetségek produkciói. A Pataky-művek – Pataky Attila fia, Pataky Gergő az együttes frontembere – már-már hagyományosan az Edda előzenekarává vált, így volt ez Diószegen is. Rövid koncertjükkel igazi rock hangulatot teremtettek a nézők körében. Majd végre színpadra lépett a várva várt Edda. A közönség soraiból több helyen felcsendült a jól ismert rigmus: „Edda volt, Edda van, Edda lesz!”. valóban, volt is, van is és lesz is, hisz az együttes a régi jól ismert slágerei mellett – melyeket végig együtt énekelt a tömeg – a 2012-ben megjelent Inog a világ albumról is játszott néhány dalt. Pataky Attila pedig hatvankét évesen is a régi, ha kell énekel, ha szükség van rá gitározik és folyamatos színpadi mozgásával mindenkit táncra, ugrálásra késztet. Szerencsés választás volt őket meghívni. A közel két órás koncert után tűzijátékkal zárult a diószegi ünnepség.

 Juhász György