Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ecce homo

Intenzív színházi élményt jelentett a Szigligeti Társulat pénteki bemutatója, az elmúlt évek egyik legjobban sikerült előadását láthatta a közönség, a nagyváradi származású Anca Bradu rendezésében.

Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című drámája egy lengyel kisvárosban játszódik, az 1930.-as években indul, szereplői lengyelek és zsidók. A megtörtént eseményeken alapuló darabnak nincs hagyományos értelemben vett főszereplője, hisz a tíz szereplő mindegyikének történetével, drámájával megismerkedhetünk, kendőzetlenül, kíméletlenül, semmit sem szépítve és magyarázva. „ Íme, az ember” – mondhatjuk, hiszen a szereplők megjelenik a legaljasabb és legmagasztosabb emberi tulajdonságot, ölnek és életet mentenek, szeretnek és gyűlölnek, kitartanak és elárulnak.

ecce 1

Dora (Gajai Ágnes), Zocha (Fodor Réka), Rachelka, később Marianna (Tóth Tünde), Jakob Kac (Szotyori József), Rysiek (Hunyadi István), Menachem (Kiss Csaba), Zygmunt (Dimény Levente), Heniek (Kardos M. Róbert), Władek (ifj. Kovács Levente) és Abram (Szabó Eduárd) osztálytársak. Gyermekkorunk még tiszta és vidám, de a szövegből kiderül, hogy a második világháború előtt járunk, ami előre sejteti a bekövetkező eseményeket. Megjelenik a szovjet és a náci rémuralom, a fokozatosan erősödő „nemzetinek” nevezett, valójában náci mozgalmak, melyek 1600 zsidó elégetésével tetőződnek be. És eközben láthatjuk, hogy erőszakolják meg hárman egykori osztálytársukat, hogyan verik agyon a másikat, de láthatjuk azokat is, akik menteni, rejtegetni próbálják az üldözötteket. A darabban összemosódnak az idősíkok is. Láthatjuk, hogyan lesz az egykori bújtatottból kegyetlen titkosszolgálatos, az egyik zsidó szereplő lincselésében résztvevő lengyel fiúból katolikus pap, megjelentik a minden rendszert kiszolgáló besúgó…

ecce 2

A jelmezek egyszerűek, szinte jelzésszerűek, egy imakendő, egy vörös szalagcsokor, bőrkabát és csizma egészíti ki a sötét öltönyöket. A mozgatható elemekből álló díszletet maguk a szereplők kezelik. Említését érdemel Horaţiu Mihaiu m. v. díszlet-és jelmeztervező, a mozgásért felelős Mălina Andrei m. v. és Csatlós Lóránt rendezőasszisztens is. A darabban felcsendülő dalok szerzője Horváth Károly m. v., a közreműködő zenészek: Dombi Dávid, Kelemen-Paksy János és Székely István.

Fried Noémi Lujza