Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ébresztő gyanánt

Rövid városházi közlemény futott be tegnap szerkesztőségünkbe, ám hatalmas meghökkenést okozott. A váradi Bolojan-adminisztráció ugyanis most azon dolgozik, hogy az olaszi temető helyén kialakított parkot elnevezze. A hivatalnokok és a román sajtó jó ideje a Csend parkjaként emlegetik az egykori magyar sírkert helyén megépített – újraértelmezett – „pihenőövezetet”, most azonban a városháziak elszánták magukat, hogy tanácsi határozattal adjanak nevet a parkocskának. Nem kérem fel a tisztelt olvasót, hogy találgasson, milyen névre gondolt a polgármester és csapata, elárulom, de jól kapaszkodjon meg! Mihály vajda (Mihai Viteazul) nevét adnák a volt olaszi temetőnek. És hathatós fellépés nélkül adják is. Nesz neked, váradi magyarság!

A élesdi születésű és Nagyváradra szakadt polgármester nem egyszer bizonyságot tett már arról, hogy semmibe veszi a város lakosságának közel egyharmadát kitevő magyarságot. A modernizáció elve mögé bújva igyekszik mindent eltüntetni, ami a magyarokra emlékezteti. Elveszett már az egykori színmagyar temető, őseink kőbe vésett neveivel eltűntek a sírkövek, felmenőink pihenőhelyein ma játszótér, sportpálya és elkerített kutyafuttató található, és sétányokon lehet andalogni szeretteink régi nyugvóhelyei felett. A látható bizonyítékokat módszeresen eltüntették (kivétel a néhány kripta, amely még áll) e modern kor mai korifeusai, és most „hivatalos módszerrel” még a nevét is eltörölnék a helynek, amely nemrég még bizonyítéka volt annak, hogy mi, magyarok nemcsak vendégek vagyunk ebben a városban, hanem ezer éve itt vagyunk, és évszázadokon át ott temetkeztünk. Ennek azonban még az utolsó emlékfoszlányát is kitörölnék a mai többségi városvezetők. És hogy ez mennyire így van, az mutatja, hogy nem is mondjuk a Csend parkja elnevezést hivatalosítják (amely még valamelyest elfogadható is lenne, mert utal az egykori temetőre), hanem Mihály vajdáról nevezik el! Ej, a havasalföldi uralkodónak mennyi köze van Nagyváradhoz…

Amennyiben megvan még a váradi magyarokban a tartás, amelyre oly büszke volt Ady, Juhász Gyula és a többiek, akkor a civilek, a szervezetek vezetői, a magyarságért valójában harcoló politikusok most együtt szólalnak fel. Ugyanakkor kétségeim is támadnak a felől, hogy talán éppen most jönne létre a nagy egyetértés, félretéve nézeteket, személyes sérelmeket, politikai meggyőződéseket. Az ügy azonban megkívánná, hogy őseink nyugvóhelyének szentsége és több évszázados neve védelmében minden létező módszerrel és mindannyian emeljünk szót az átkeresztelés ellen. Miért ne maradhatna meg olaszi parknak (ha temető már nem lehet)? Átneveztek már utcákat, tereket, most az egykori temetőinkön, aztán a városnegyedeken a sor?

Ébresztő, váradi magyarok! Tétlenségünkkel, hallgatásunkkal, nemtörődömségünkkel legitimáljuk a városvezetőség szándékát és eljárását. Vajon őseink, akik az olaszi temetőben aludták örök álmukat, és akik a korábbi vérzivataros évszázadok alatt is megtartották Szent László királyunk városának magyarságát, mit szólnának ehhez?

Borsi Balázs