Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ébredezik a természet

Beköszöntött a tavasz a piacokon: a kínálat egyre bőségesebb és színesebb, rügyeznek a fák, és nemcsak a magánházak, hanem a tömbházak körül is rendbe tett kertekben nyílnak a tarka virágok, a játszótereket pedig egyre több gyerek veszi birtokba.

Tegnapi körutunk során sikerült lencsevégre kapnunk, amint a váradi nagyvásártéri játszótér padjait festik le barnára és zöldre. A tüsténkedő munkások elmondták, hogy a hét elején fogtak hozzá, és a hétvégére már új köntösben, élénkebb színekkel vehetők használatba az ülőalkalmatosságok. A parkban a szökőkút még nem működik, a zöldövezet viszont szépen karbantartott. A tegnap délelőtti napsütésben sokan kivitték kutyáikat is sétálni a térre. A galambok a padon pihenők körül potyáztak egy-két finom falatot, kenyérmorzsát, a rigók vígan füttyögtek a rózsaszín és hófehér szirmokba borult virágzó fák alatt. Megtelt a természet illattal, élettel.

ebredezik (8)

Várad piacain „megterített” a tavasz. Az igazi piaci élet ilyenkor indul be, ahogy márciusban megjelennek az árusok asztalain az első idényzöldségek: az üde újhagyma, a roppanósan friss retek vagy a zsenge spenót és sóska. Bár még sok eladásra kínált termék fólia alatt sarjadt és ért fogyaszthatóvá, érdemes ezeket inkább innen beszerezni, mint a külföldről importált, túlvegyszerezett termékeket a nagyáruházakból.

ebredezik (9)

A piaci standok tele vannak primőr árukkal. Szinte egyetlen asztalról sem hiányzik az illatos újhagyma és a roppanós piros retek (1–1,5 lej/köteg), sőt a tavasz jellegzetes, egyszerű növénye, a közkedvelt tőtikelevél is megvásárolható már. Egy köteg általában hét levelet tartalmaz és 1 lejért már a kosarunkba kerülhet. Sóska is kapható, egy kupaccal (bő két maréknyi) már 1 lejért hazavihető, a spenót kilója pedig 5 lej. Az egyik biharpüspöki kistermelő elpanaszolta azt is, hogy hiába a szép, napos idő, hajnalban még előfordul talaj menti fagy. Emiatt a kajszibarack virágai mind lefagytak, „elfeketedtek” – fogalmazott a néni, de hozzátette, hogy a cseresznye virága már rügyezik, az nem fagyott le, így ha annak virágzásakor nem lesz fagy, akkor hamarosan beindul a cseresznyeszezon.

A piaci árusok, kisgazdák szerint, ha fontos számunkra, hogy mindig a lehető legfrissebb és legtáplálóbb zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasszuk, elég, ha rávesszük magunkat, hogy kilátogassunk a legközelebbi piacra, és ha ott körbesétálunk a standok között, válogathatunk.

Sükösd T. Krisztina