Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

E-mailben is kérhető a jogosítvány-csere

A 2009. január 1. után kibocsátott vezetői engedélyek tulajdonosai e-mailben is kérvényezhetik egy új jogosítvány kibocsátását az illetékes hatóságtól, abban az esetben, ha a vezetésre feljogosító dokumentumuk elveszett, megrongálódott, vagy nevet változtattak – mondja ki a Belügyminisztérium 123-as számú rendelete.

Az e-mail cím, amelyre a kérvényt kell küldeni, az adott térség prefektúrájának weboldalán olvasható. Bihar megye esetében például ez az inmatriculari.permise@prefecturabihor.ro. A kérvényekhez minden esetben csatolni kell a következő dokumentumok beszkennelt változatát: a gépkocsivezető személyi igazolványa, a vezetői engedély 68 lejes kibocsátási díjának befizetését igazoló dokumentum (a CEC-től), a meglévő jogosítvány (kivéve, ha ellopták vagy elveszett), illetve a gépkocsivezető két aktuális igazolványképe 35×38,5mm-es méretben. Abban az esetben, ha a gépkocsivezető jogosítványát eltulajdonították, vagy elvesztette azt, vagy megrongálódott, a kérvényhez csatolni kell egy erről szóló, saját felelősségre tett nyilatkozatot is.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

A csatolt fényképekkel kapcsolatos követelmények a következők: a gépkocsivezető jelenlegi kinézetét kell tükrözzék, szemből készült, sima és világos háttérrel rendelkező portrék kell legyenek, amelyken világosan kivehető a fej körvonala, a gépkocsivezető fejét semmi nem takarhatja el, szemei nyitva kell legyenek, arckifejezése általános, abban az esetben pedig, ha az illető vallási okokból nem mutatkozik fedetlen fővel, legalább az állcsúcstól a homlokvonalig tökéletesen látható kell legyen az arca. A fénykép készülhet szemüvegben, de csakis akkor, ha a lencsék nincsenek sötétítve, vagy nem színezettek, nem verik vissza a fényt és nem vetnek árnyékot az illető arcára, a keret pedig nem takarja el a szemek egyetlen részét sem.

Az új jogosítvány megszerzése azonban csak félig informatizált. Kérvényezni lehet ugyan e-mailben a vezetői engedély kibocsátását, a kész dokumentumot azonban személyesen kell felvenni a közösségi nyilvántartó hivatalban, az összes szkennelt változatban elküldött dokumentum eredetijének felmutatásával.

Sz. G. T.