Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Dvořák és Kodály estje a filharmóniában

A Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében Dvořák és Kodály egy-egy csodás alkotását hallhatja ma a közönség zenekara előadásában.

Tódor Albert, a filharmónia igazgatója, Răzvan Suma, Gheorghe Costin és Tony Bardon

Tódor Albert, a filharmónia igazgatója, Răzvan Suma, Gheorghe Costin és Tony Bardon

 

Ma 19 órától a Nagyváradi Állami Filharmónia műsorrepertoárjában Antonín Leopold Dvořák cseh zeneszerző (1841-1904) h-moll gordonkaverseny, op. 104 és

Kodály Zoltán (1882-1964) Psalmus Hungaricus, op. 13 szerepelnek.

Az este meghívottjai: a Temesvári Bánság Filharmónia karmestere, Gheorghe Costin, a bukaresti rádiózenekar és kórus szólistája, Răzvan Suma gordonkaművész és a Kolozsvári Állami Román Opera tenora, Tony Bardon, akik nem először működnek együtt különböző társításban egymással.

A Kolozsváron született Răzvan Suma, aki családi kötöttségektől vezérelve is gyakran megfordul Nagyváradon, a mai koncertre készülve mindenekelőtt örömét fejezte ki afelett, hogy a nagyváradi filharmónia azon zenei intézmények sorába tartozik, amelyek látványos fejlődést mutatnak az elmúlt néhány évre visszatekintve (mint például a nagyszebeni, brassói filharmóniák). Dvořák ismert darabjával kapcsolatban elárulta, hogy egy húsz évvel ezelőtti, Chişinăuban történt remek együttműködés után először állnak újra színpadra vele Gheorghe Costin karmesterrel. Tony Bardon és az operakedvelő Gheorghe Costin ugyanakkor Kodály zsoltáráról beszélve, amelyet 1923-ban, két hónap alatt írt meg a zeneszerző, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 50. évfordulója alkalmából, egy rendkívül mozgalmas és látványos darabot ígérnek, amelyben nem csupán a zenekar, hanem a Filharmónia Énekkara is szerepet kap Lászlóffy Zsolt karigazgató vezetésével.

Szamos Mariann