Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Duális képzés német támogatással

A Bihar Megyei Tanács elnöke, Pásztor Sándor egy sikeres körút eredményeit foglalta össze tegnap délelőtt, amely során Bihar megye ipari és szakmunkás-képzési fejlesztése, valamint turisztikai népszerűsítése érdekében történtek előrelépés.

Andreas Hart, a német fél képviselője és Pásztor Sándor Fotó: Bihar Megyei Tanács

Andreas Hart, a német fél képviselője és Pásztor Sándor
Fotó: Bihar Megyei Tanács

Düsseldorfban (Németosrzág) és Milánóban (Olaszország) jártak partnerségek megkötése érdekében az elmúlt hétvégén a Bihar Megyei Tanács képviselői Pásztor Sándor elnök vezetésével.

Március 30-án, pénteken Düsseldorfban sikerült megállapodni a kölni székhelyű INGO Diplomaten International egyesület vezetőségével, és egy a Bihar megyében a duális oktatás fejlesztéséről szóló együttműködési jegyzőkönyvet aláírni. Ennek értelmében Bihar megye három ipari parkjában (Mezőtelegd, Belényes és Székelyhíd) közös erőfeszítések útján tervezik meghonosítani azt a Németországban és Brassóban jól működő rendszert, amely az ipari létesítményeken belül képez munkaerőt az adott területeken. A projekt oktatási tervét már a megyei tanfelügyelőség elé terjesztették).

Pásztor Sándor ugyanakkor annak az április 2–4. között Milánóban megrendezett Borsa Internazionale del Turismo Fiera Milano (röviden BIT Milano) nemzetközi turisztikai vásár eredményeit is összefoglalta, amelyen Bihar megye Románia első olyan közigazgatási egységeként képviseltette magát, amely ilyen jellegű eseményen valaha részt vett. A Lombardia tartomány képviselőivel folytatott megbeszélések a jövőben előrevetítik a Trentinói Egyetem és a Nagyváradi Egyetem kapcsolatfelvételét, a Körösvidéki Múzeum új székhelyén két terem biztosítását számukra, valamint a trentinói befektetők nyár végi nagyváradi látogatását tanulmányok, felmérések elvégzése okán, befektetési lehetőségek keresése céljából.

A megyei tanács elnöke az elmondottakhoz hozzátette, hogy a Nagyváradi Repülőtérre érkező turisták több mint fele olasz, és hogy a félsziget milánói fogadóbizottsága és közönsége nagy érdeklődést tanúsított a számukra ismeretlen, mondhatni exotikumnak tűnő Bihar megye és különösen konyhája iránt, ezért kiemelt fontosságú egy nagyon agresszív európai népszerűsítő kampány elindítása.

Szamos Mariann