Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Drágulhatnak a parkolási bérletek

Hétfőn bizonyára sok váradi gépkocsivezető kapta fel a fejét, mikor a Bihoreanul hetilap weboldalán megjelent az a hír, hogy a parkolási bérletek szeptember elsejétől legkevesebb húsz százalékkal többe kerülhetnek, mind eddig.

A hírben az is szerepelt, hogy ez csupán csütörtökön, a helyi tanács következő ülésén dől el, ugyanis a tanács jóváhagyása szükséges a változtatásokhoz.

dragulhatnak

Eduard Florea, a helyi polgármesteri hivatal gazdasági igazgatója nyilatkozott az eset kapcsán. Az év eleji parkolási óradíjak növelése (ez óránként 2 lejről 2,60 lejre emelkedett) nem érintették a parkolási bérleteket. Az igazgató azt is elmondta, hogy az elmúlt hónapokban rengetegen döntöttek a parkolási bérletek kiváltása mellett, hiszen így sokkal olcsóbban megússzák a parkolást Nagyvárad utcáin.  Ennek a helyzetnek viszont az a hozadéka, hogy nagyon sok óradíjas parkolójegyet kiváltó gépkocsivezető nem talál magának helyet.

Ez a kijelentés, elég furcsán hangzik, hiszen rengeteg sárga jelzésű parkoló van a városban, ahol megállhatnak az autók, ám egyre kevesebb fehér festésű parkoló maradt, ahol a bérletesek parkolhatnak. Eduard Florea azt állítja, évente több mint ötezer lejbe kerül egyes parkolóhelyek karbantartása és még így is olcsón parkolhatnak az autók.

Tehát, amennyiben a csütörtöki helyi tanácsülésen megszavazzák a határozatot, akkor a következőképpen fognak drágulni a bérletek: egy hónapi bérlet eddig 70 lejbe került, elsejétől pedig már a 85 lejt éri majd el, amely 21,42%-os árnövekedést jelent. A három hónapos bérlet a mai napig 200 lejbe került, elsejétől viszont már 240 lejbe kerülhet, amely pontosan 20%-a az eredeti árnak. A féléves bérlet eddig 380 lej volt, de szeptembertől 460 lej lehet majd, amely 21,05% drágulást jelent. Az éves bérlet növekedése talán a legnagyobb, ugyanis 24,28%-kal drágították ennek az árát, mert eddig 700 lej volt, szeptembertől viszont már elérheti a 870 lejt is.

A városban egyébként folyamatosan ellenőrzik a parkolócédulákat és bírságolnak ennek hiánya miatt. Nagyvárad utcáin így is nehéz parkolóhelyeket találni, hiszen túl sok az autó és kevés a parkolóhely, a helyi tanács mégis emelni szeretné az árakat. Az autósok elégedetlenek és fel vannak háborodva.

Pénteki lapszámunkban tájékoztatjuk olvasóinkat a fejleményekről.

Kovács Beáta Csilla