Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Dragnea hamis közvélemény-kutatása

Cornel Popa, a Bihar Megyei Tanács elnöke (képünkön) tegnapi sajtótájékoztatóján kételyeit fejezte ki a Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes által múlt héten bemutatott közvélemény-kutatás hitelességét illetően. A szociál-demokrata párti Dragnea az elmúlt hét során jelentette be, hogy egy az északnyugati fejlesztési régióban végzett közvélemény-kutatás adatai szerint a térség lakosságának 63,2%-a Kolozsvárt szeretné régióközpontnak, míg Bihar megyét és Nagyváradot mindössze 9,5%. „Az állítólagos felmérésről azt sem lehet tudni hol és mikor készítették, illetve kik vettek részt benne” – hangsúlyozta a nemzeti-liberális Cornel Popa.

Dragnea hamis

A megyei tanács elnöke ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az érintett települések vezetői már hónapokkal ezelőtt jóváhagyásukat fejezték ki a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által propagált tízrégiós felosztási modellhez, amelynek megfelelően Bihar, Máramaros, Szatmár és Szilágy megyék külön régiót alkotnának Nagyvárad központtal. „A történelem során Bihar sosem volt Kolozs megye alárendeltje, és nem ismerek olyan Bihar megyei embereket, akik Kolozsvárhoz szeretnének tartozni a kialakítandó régióban, és remélem, ezt meghallják a Kárpátokon túli illetékesek is” – hangsúlyozta Cornel Popa, aki hozzátette, hogy a miniszterelnök-helyettes által bemutatott közvélemény-kutatásról nem tud egyebet mondani, mint hogy hamis.

A megyeitanács-elnök egyébként július 25–28. között vendéglátogatáson vesz majd részt az olasz Trento tartományban, Alberto Pacher tartományelnök meghívására. Mint hangsúlyozta, Trento a védett területek szempontjából hasonlít Bihar megyére, de sokkal fejlettebb turisztikai szempontból. Ezért tapasztalatgyűjtés és tanulás céljából az utzásra magával viszi Viorel Lascut, a Bihar Megyei Természetvédelmi és Vidékfejlesztési Központ (CAPDD) vezetőjét, Simon Máriát, a megyei tanács főépítészét, valamint Constantin Bungăut, a Nagyváradi Egyetem rektorát is. A négynapos út során egy kulturális eseményen is részt vesz majd a bihari delegáció, nemzeti múzeumépületet avatnak Trantóban, az ünnepségen pedig az olasz elnök jelenlétére is lehet számítani.

Sz. G. T.