Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Drága iskolakezdés

Alig három hét múlva becsengetnek. A tanévkezdés pedig sok szülőnek jelent komoly anyagi problémát, főleg azoknak, akiknek gyermekei most lépik át először az iskola küszöbét, vagy XI. és XII. osztályban folytatják tanulmányaikat, ugyanis utóbbiakban saját maguknak kell megvásárolniuk az összes tankönyvet, ezek kötete pedig néha az 50 lejt is meghaladja.

draga (3)

Hosszú a vásárlási lista, de van olyan bolt, ahol kedvezményt is nyújtanak a megunt iskolatáskák vagy régi tanszerek, tankönyvek ellenében. Tegnapi váradi körutunkon mind bevásárlóközpontokban, mind kisebb boltokban is szétnéztünk. Mint megtudtuk, már vásárolnak tanszereket, de még csak kisebb mennyiségben. „Legtöbben az első napra szükséges dolgokat szerzik be, mint például az iskolatáskát, néhány füzetet, tolltartót, írószereket és apróbb kellékeket: radírt, hegyezőt, vonalzókat, vízfestéket stb. De mindez az alapcsomagnak számító pakk is legalább 400 lejbe kerül egy gyereknek” – fogalmazott az egyik eladó. Ármustránk szerint a tavalyihoz képest nem nőttek a tanszerek árai. Füzeteket például 1,5 lejtől lehet vásárolni, füzet- és könyvborítók 1 és 3,5 lej közötti áron, a legegyszerűbb tolltartók pedig már 3 lejért is kaphatók, viszont a modernebbek, írószerekkel felszereltek már közel félszáz lejbe is belekerülnek. Az iskolatáskák ára is változó: 30 lejtől 300 lejen felüli árig szerezhetők be.

Egyébként az üzletek csordultig vannak listával vagy anélkül vásároló, minőségi vagy olcsó terméket kereső, laikus és rutinos szülőkkel. Főként a pénztárcán, az ízlésen és a pedagógusok elvárásán múlik, hogy melyik család mennyit költ. Sok szülőnek kész anyagi csőd az iskolakezdés, főleg, ha több gyermek is van a családban. Éppen ezért az egyik váradi belvárosi boltban olyan kedvezményekre is felhívták a figyelmünket, hogy amennyiben valaki használt, esetleg megunt iskolatáskát ad át nekik, akkor az újat 20 százalékkal olcsóbban vásárolhatja meg. Hasonlóképpen a megunt vagy használt tanszerekért cserébe 10 százalékos árkedvezmény jár. „Eddig már volt pár vásárlónk, akik éltek ezzel a lehetőséggel. Az így kapott használt tanszereket pedig a hátrányos helyzetű gyerekeknek juttatjuk el” – fogalmazott az üzletvezető.

Egy édesanya, akinek ötödikbe megy a gyermeke, elmondása szerint még nem vásárolt be, de már nagyjából tájékozódott a tanszerek árairól. „Egyelőre még nem tudom, mire lesz szükség ötödik osztályban. A füzeteket majd a tanárok és az osztályfőnök elvárásai szerint szerezzük be. Az viszont biztos, hogy egy új iskolatáskát kell vásárolnunk. Erre kb. 50 lejt szánnék” – mondta. Számításai szerint legalább 300–400 lejt kell hogy költsön majd az iskolakezdésre, hiszen a tanszereken, illetve a tornafelszerelésen túl, amit évről évre kinő a gyerek, szeptemberben még osztálypénzt is kell majd fizetni, esetleg edzéspénzt vagy kirándulási költséget, de olyan is előfordulhat, hogy a szülőknek kell kifesteni az osztálytermet az önkormányzat helyett…

Sükösd T. Krisztina