Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Döntőben a Tündérrózsák és a Világatlasz

Az elemisták részére szervezett 16. Kurutty általános műveltségi vetélkedő megyei szakaszát szombaton tartották meg a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum megújult dísztermében. A verseny különlegessége, hogy a négyfős csapatokban különböző generációk képviselői kell együtt dolgozzanak, és ez nagyon jó hatással van a gyermekekre – mondta el a Reggeli Újságnak Tankó Zita szervező. A Bihar megyei megmérettetésen belényesi, székelyhídi, mihályfalvi és nagyváradi iskolák vettek részt, tanintézményenként két-két csapattal.

Dontoben 1

Az országos fordulóba jutott két csapat tagjai

A verseny rendkívül összetett volt. Az anyanyelvi részben verset kellett írjanak a csapatok, s egyaránt számított a nyelvi leleményesség és nyelvhelyesség. A honismereti részben Bihar megyét bemutató szórólapot készítettek, az idegennyelvi rész során egy háromperces vásári jelenetet kellett bemutassanak angolul, a zenei részben gyermek- és komolyzenei melódiákat kellett felismerjenek, a gyakorlati részben pedig egy állatfarmon tett látogatásról kellett kiselőadást tartsanak a résztvevő elsősök, másodikosok, harmadikosok és negyedikesek. A vetélkedő szüneteiben uzsonnát kaptak a résztvevők, amíg pedig a zsűri meghozta döntését, Sándor Mária előkészítős tanítónő tartott énekes, táncos foglalkozást a gyerekeknek.

A megmérettetést a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola Világatlasz csapata nyerte (tagjai: Kiss Virág Sára, Blaskó Nóra, Kozma Kincső, Rázmán Botond). Második helyezett lett, szintén a Szacsvay Imre iskolából, a Tündérrózsák csapat (tagjai: Bárdos Ingrid, Bárdos Dominik, Téglás Petra, András Botond). Harmadik helyen a Szent László líceum Aranyág csapata végzett (tagjai: Kató Ráhel, Kató József, Szeghalmi Krisztina, Szeghalmi Gabriella). Dicséretben részesült emellett a Szent László iskola Eszesek csapata és a mihályfalvai tanintézet Kutakodók csapata. A vetélkedőt a Királyhágómelléki Református Egyházkerület tanügyi osztálya, a mallersdorfi ferences nővérek és a Caritas Catolica támogatták. A döntő fordulón, amely május 9–11. között kerül megrendezésre Nyárádszeredában, az első két helyezett, vagyis a Világatlasz és a Tündérrózsák képviselik majd Bihar megyét.

Sz. G. T.