Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Dolgozik a Rákóczi Szövetség

A Rákóczi Szövetség tevékenységeiről beszélt kedden Kéry Hajnal, a szövetség Bihar megyei szervezetének elnöke Nagy Judit tanítónő és Takács Zoltán tanár társaságában.

Nagy Judit, Kéry Hajnal és Takács Zoltán

Nagy Judit, Kéry Hajnal és Takács Zoltán

 

Idén tavasszal alakult meg az Rákóczi Szövetség (RSZ) Bihar megyei tagszervezte, de a megye középiskoláinak életében régebben jelen van az elsősorban magyar oktatással foglalkozó civil szervezet, mondta Kéry Hajnal.

Legújabb programjuk a Gólyahír-program, ennek keretében az újszülöttek családjai kapnak ajándékot Az első könyvem címszó alatt. Ez a kiadvány a családnak és az újszülöttnek ajándék, többek között meséket, énekeket tartalmaz, a babának ez az első könyve, amit a szülők töltenek ki, és ha a gyermek felnő, szép emlék marad neki.

A könyvek átadása Érsemjénben ma, szeptember 7-én 15 órakor lesz, majd szeptember 21-én Mihályfalván 16 órakor, a Mester utcai játszóházban, pénteken pedig Telkiben, Örvénden és Réven

Egy másik fontos és kiterjedt programja a RSZ-nek a beiratkozási program, ami egy kétlépcsős program, melynek első részében minden egyes olyan óvodás, aki iskolakezdés előtt áll, kap egy ajándékcsomagot, egy levéllel, amelyben arra hívják fel a figyelmet, miért fontos a magyar iskola választása, és mi az, amit egy magyar iskolába járó gyereknek többletet jelent. A második lépcső egy egyszeri, 10 ezer forintos ösztöndíj, ezt azok kapják, akik már elkezdték az iskolát.

Az óvodapedagógusoknak is szeretnék megköszönni az eddigi munkájukat, amit a magyar iskolaválasztás érdekében a szövetség és a közösség részére végeztek, ezért egy szakmai találkozósorozatot szerveznek október 6–8. között, Hajdúszoboszlón erre jelentkezni szeptember 27-éig lehet, a részleteket a www.rakocziszovetseg.orghonlapon találják az érdeklődők.

Nagy Judit tanítónő, a Szacsvay Imre Általános Iskola pedagógusa elmondta, nemzeti öntudatunk megőrzését, megmaradásunkat szolgálják a magyar iskolák és óvodák, a RSZ pedig hat éve támogatja az iskolakezdést.

Takács Zoltán, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium tanára elmondta, elsőként a gimnáziumukban alakult meg a RSZ helyi szervezte. Számtalan rendezvényen, táborban, programban vettek ez idő alatt részt. Hiteles, odaszánt, nagyon lelkes csapattal találkozott, akik hisznek abban, hogy a magyarságtudatot fel lehet ébreszteni, mondta Takács Zoltán, aki hozzátette: a Kárpát-medencében 27 ezer taggal rendelkezik a Rákóczi Szövetség, 260 iskolában vannak jelen és 490 helyi szervezetük van. Megyénkben az Ady Endre Líceumban, a Lorántffy-gimnáziumban, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban, a Mihai Eminescu Főgimnáziumban és a Iosif Vulcan Főgimnáziumban van helyi szervezet Nagyváradon, emellett Székelyhídon, Nagyszalontán és Borson működnek, és tagszervezet létrehozását tervezik az érmihályfalvi 1. számú líceumban és a Művészeti Líceumban is.

F. N. L.