Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Doberdó hősének vándorkiállítása a hajdúvárosban

Csütörtökön a koradélutáni órákban Nagyszalontán, az Arany Palota galériájában Doberdó hőse: Kratochvil Károly altábornagy (1869–1946), a sokoldalú hazafi címmel nyílt kiállítás. A tárlat ünnepélyes megnyitóját a helyi elméleti líceum diákjai népdalokkal és költemények elszavalásával tisztelték meg karöltve a helyi Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület tagjaival, akik az alkalomhoz illően hangulatos népdalokkal tették feledhetetlenné a megnyitót.

A kiállított tárgyak egy részlete

A kiállított tárgyak egy részlete

Az emlékgúlák egyike, amely az isonzói csatában elesett katonák tiszteletére állíttatott

Az emlékgúlák egyike, amely az isonzói csatában elesett katonák tiszteletére állíttatott

A kiállítást megtisztelte jelenlétével Sallay Gergely történész-muzeológus osztályvezető és Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese. Mméltatásukban elmondták: nagyon fontos, hogy ismerjük történelmünket! A kiállított tárgyak a múlt megtörtént eseményeinek állítanak örök emléket, beszélnek az emberi helytállásról. A jelen tárlat egy vándorkiállítás, amely megemlékezik Kratochvil Károly altábornagy példamutató emberi nagyságáról, arról a hazafiról; aki a történelem viharában megtette, amit megtehetett, akit a katonái is szerettek. Török László, Nagyszalonta polgármestere hangsúlyozta; hogy a hajdúvárosiak is kivették részüket, mind az első, mind a második világháború eseményeiből. Kecse Gabriella, a nagyváradi Tanoda Egyesület elnöke pedig kifejtette, hogy a kiállított tárgyak a Hadtörténeti Intézet és Múzeum anyagai, amelyekhez a nagyváradi Tanoda Egyesület is hozzájárult.

Fráter Olivér megnyitja a kiállítást

Fráter Olivér megnyitja a kiállítást

A tárlatot Fráter Olivér nyitotta meg, majd bárki kérdéseket tehetett fel a kiállított tárgyakkal kapcsolatosan.

Sára Péter