Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Doberdó emlékezete képeken és dalokban

Zenés tárlatmegnyitóra és kötetbemutatóra került sor szombat este Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Teleki utcai épületének emeleti csarnokában, ahol a Magyarországról érkezett Benda Iván fotóművész, Kimegyek a doberdói harctérre. Nagyapáink ifjúsága, „versesképek” a Nagy Háborúról című kötetével illetve fényképeinek válogatásával ismerkedhetett a váradi közönség. A kiállítást a Partiumi Magyar Művelődési Céh, a Tanoda Egyesület, a Segítő Jobb Alapítvány és a Magyar Emlékezet Kulturális Egyesület szervezte.

doberdoi 2

Az első világháború tragédiáját, a háborúba részt vevő katonák sorsát villantotta fel a művész, aki igen hangulatos zenés előadásával katonadalokat adott elő. Ezek a dalok mintegy képszövegként is szolgáltak a felvételekhez, s a művész érdekes dolgokat is megosztott azokról az utakról melyeken ellátogatott az egykori csaták helyszínére.

„A fotóművész most többre vállalkozott, mint korábbi munkáiban. Fölfedezte magának a világháború hol drámai és érzelmes, hol tárgyilagos és képgazdag, hol szemérmes és személyes költészetét, azoknak a verseknek a tucatjait, amelyeket az átélt pillanat vagy az emlékezés múzsája diktált az alkotóknak. És amikor rájött, hogy a tollforgatók szép szavai ugyanarról szólnak, csak kicsit másként, mint az ő képei, úgy érezte, új műfajhoz kell nyúlnia, hogy a közös üzenetet a közönséghez eljuttassa. Abban a pillanatban, amikor a verseket ráhelyezte a képekre, a fotográfus helyét átvette a grafikus, így ami megszületett, már nem fényképalbum, hanem képzőművészeti munkák sorozata. A társalkotó költők szövetségre lépnek az éles szemű és nagyszerűen komponáló fotográfussal, a fényképek mestere pedig kezet fog a szavak és gondolatok mestereivel. Közös céljuk, hogy a néző és olvasó az ész és a szív útjain együtt jusson el a megértés, az emlékezés és a gyönyörködés újabb fázisaihoz. Ez a szép kötet a grafikus Benda Iván első alkotása. Érzékeny világértést és okos hazafiságot tanulhatunk belőle, így megérdemli figyelmünket és szeretetünket.” – olvasható a kötetben Csorba László szerkesztő találó jellemzése. A tárlat a következő napokban még megtekinthető a PKE emeleti aulájában.

Sz. M. M.