Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Dobbant a tél…

Nem volt fehér karácsonyunk, de a meteorológiai előrejelzés szerint a hét közepétől erős fagy és néhol havazás várható Biharban, tehát nagy valószínűséggel a szilveszter és az újév is fehéren köszönt ránk, legalább is a magasabban fekvő területeken.

A Pádis fennsíkon már csodás téli táj fogadja a turistákat. Az alföldön is sokan várják már a havat, hogy eltakarja a szürke, poros városokat

A Pádis fennsíkon már csodás téli táj fogadja a turistákat. Az alföldön is sokan várják már a havat, hogy eltakarja a szürke, poros városokat
Fotó: Borsi Balázs

Vasárnap óta hatalmas köd lepi el Bihar megyét, és az Országos Meteorológiai Intézet Románia északi és nyugati megyéiben sárga kódot léptetett érvénybe a ködös idő miatt. Az országutakon a látótávolság akár 50 méterre is csökkenhet. Az előrejelzés szerint pár napon belül jelentős lehűlés várható az országban, főleg a hegyvidéken néhol egyik napról a másikra akár 17 Celsius fokkal is hidegebb lesz, de országszerte fagypont alá süllyed a hőmérséklet. A fagyos időt ráadásul széllökések is kísérik majd, így a reális hőmérséklet még hidegebbnek fog tűnni.

Mivel ez a drasztikus lehűlés a sofőröket is érinti, a Bihar Megyei Közlekedésrendészet főfelügyelőjétől, Dorin Savától kértünk néhány hasznos tanácsot, mire vigyázzunk, hogyan közlekedjünk ebben a szélsőséges időjárásban. Sava elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy készítsük fel gépkocsinkat a télre: ellenőrizzük, hogy működik-e a fűtés, mennyire „életképes” az autó akkumulátora, legyen nálunk a szélvédőkre fagyott jég lekaparásához szükséges eszköz, amennyiben pedig hosszabb útra indulunk, legalább negyed tanknyi üzemanyaggal többet vigyünk magunkkal, mert amennyiben elakadunk valahol a hóban, az szükséges lesz a fűtéshez. Ugyancsak pakoljunk oda meleg ruhaneműt és pokrócokat, mert amíg megérkezik a segítség, jól jöhetnek a hidegben.

dobbant 2

A ködös időben a rövidebb látótávolság miatt tartsunk nagyobb féktávolságot. „Ha belegondolunk, nyáron, jó időben akár 500 méterig is ellátunk, mégis egy hirtelen fékezés, egy elénk ugró járókelő, szaladó gyerek miatt könnyen balesetezhetünk. Ködben a megengedett sebességnél jóval lassabban közlekedjünk, figyelembe véve reakcióidőnket, mely mindenkinél más. Például egy 70 éves sofőr sokkal lassabban reagál baj esetén, mint egy huszonéves” – fogalmazott Sava. Mint hozzátette, lakott területen elsősorban a ködben a kereszteződéseknél és a gyalogátkelőknél legyünk nagyon óvatosak.

Városon kívül az utak csúszósak is lehetnek, tehát 90–100 km/órás sebességnél hirtelen fékezéskor teljesen irányíthatatlanná válik a gépkocsi, ezért ilyenkor haladjunk lassabban. Ködben pedig a sávelválasztó vonalak is jó útmutatóul szolgálnak.

Sükösd T. Krisztina