Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Divatba kell hozni a magyar nyelvet”

Gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferenciát a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) tegnap, az egyetem Bartók termében.

A konferencia református áhítattal kezdődött, igét hirdetett dr. Pálfi József, a PKE rektora a Rómabeliekhez írt levél 14. fejezetének 12. verse alapján, hangsúlyozva az etikai tanácsokat. Kiemelte, hogy Széchenyi István is etikai táblázatot vezetett, majd figyelmeztetett, hogy példát lehet venni róla, mert majd egyszer nekünk is számot kell adnunk önmagunkról Isten ítélőszéke előtt.

Pálfi József

Pálfi József

A megnyitó elején Lászlóffy Zsolt, a PKE docense zongorán játszott el két részletet Liszt Ferenc Magyar történelmi arcképek című darabjából, kiemelve Széchenyi és Eötvös zenei arcképét, majd Szőke Tünde Ilona, a PKE másodéves magyar szakos hallgatója szavalt részleteket Arany János Széchenyi emlékezete című verséből.

A rendezvényen Tőkés László, a PKE Alapítók Tanácsának elnöke nem tudott részt venni, mert Brüsszelben tartózkodott, de köszöntését dr. Balázs Géza, az ELTE és a PKE professzora adta át. Laky-Takács Attila Péter konzul a Magyar Országgyűlés és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa nevében köszöntötte a vendégeket, előadókat, szervezőket, érdeklődőket, majd beszédében a magyarság jelenlegi helyzetét a két évszázaddal ezelőttihez hasonlította, „a magyar nyelvet ugyanis újra divatba kell hozni” – fogalmazott. Erre, mint mondta, tökéletes alkalom ez a konferencia, amin kirajzolódnak Széchenyi István azon erényei, melyek az igazi államférfi ismérvei.

divatba kell hozni 3

A köszöntőbeszédek sorát dr. Rubovszky András, a Széchenyi Társaság főtitkára zárta, aki hangsúlyozta, hogy Széchenyi szellemi hagyatéka hungarikum, melyet továbbra is ápolni kell. Elmondta, hogy az Országos Széchenyi Kör, a Széchenyi Alapítvány és a Széchenyi Társaság együttesen emlékbizottságot hozott létre Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából, melynek keretében közel száz, a legnagyobb magyar életét feldolgozó rendezvényt szerveznek Kárpát-medence-szerte. Beszédében kitért Széchenyi legfontosabb erényeire, mint a vita- és kompromisszumkészség, a küldetéstudat, a haza iránti mély elköteleződés és szilárd Istenhit.

A konferenciát Pomozi Péter, az ELTE docense kezdte Széchenyi: magyar nyelv és nemzeti jövő című előadásával. A rendezvény végén sor került a Széchenyi István öröksége és A legnagyobb magyarok… Példaképek című esszépályázatok eredményhirdetésére is. Első helyezett Kolumbán Adrienn, második Csóti Endre, harmadik pedig Szabó Angéla lett.

Kiss Erzsébet Janka