Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Díszalbum jelent meg Nagyvárad tipográfiatörténetéről

Öt évszázadot ölel fel a „Tipográfia régtől fogva…” A nagyváradi nyomdászat 450 éves története című díszalbum, melyet január 22-én, a magyar kultúra napján mutattak be a Sonnenfeld-házban, mely ma a Szigligeti Stúdiónak ad otthont.

A díszalbum két szerkesztője, Boka László, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója (aki egy személyben szerzője is) és Emődi András, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület levéltárosa jelen volt a könyvbemutatón, velük Lakatos Attila történész beszélgetett.

Emődi András, Lakatos Attila, Boka László és Szűcs László

Emődi András, Lakatos Attila, Boka László és Szűcs László

Az érdeklődőket Szűcs László, a Várad főszerkesztője köszöntötte, ő arra is felhívta a figyelmet, hogy a tipográfia egyszerre szakma, művészet és iparág, és elválaszthatatlan a sajtó- és az irodalomtörténettől.

A beszélgetés során szó esett többek között a korabeli protestáns vándornyomdászokról, a budai ősnyomdáról, a nagyváradi szemináriumi nyomdáról, a Sonnenfeld, a Láng József és a Szent László váradi nyomdákról éppúgy, mint az ellenreformáció hatásáról és a jezsuita nyomdák megjelenéséről.

A kötet öt szerzője egyébként a váradi tipográfiatörténet egy-egy évszázadát foglalja össze. Kuriózum, hogy a kötetbe beemelték Naményi Lajos (1868–1905) történésznek a 19. század nyomdatörténetéről szóló tanulmányát, melynél – mint elhangzott – teljesebb leírás azóta sem születet a kor nyomdatörténetéről.

A 16. század tipográfiatörténetét egyébként Bánfi Szilvia (könyv- és nyomdászattörténész, OSZK), a 17. századét V. Ecsedy Judit (irodalom-, könyv- és művelődéstörténész, OSZK), a 18. századét Emődi András (aki a nagyváradi római katolikus püspökség levéltárában is dolgozott) dolgozta fel. Boka László a 20. századdal foglalkozott 1948-cal bezárólag. Az OSZK–Argumentum közös kiadásában 2016 végén megjelent albumot Nagyváradon mutatták be először, legközelebb Budapesten tartanak könyvbemutatót.

Fried Noémi Lujza