Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Diplomaosztás volt a Caritasnál

A nagyváradi római katolikus püspöki palota dísztermében kedden ünnepélyesen kiosztották az uniós tagállamokban is elismert szakképesítést igazoló okleveleket, a nagyváradi Caritas Catolica által hátrányos helyzetű nők számára indított ingyenes kurzus-sorozata végzőseinek. A több mint egy éve indult, térítésmentes képzéseket a Partnerség a munkaerő-piaci esélyegyenlőségért elnevezésű projekt keretében, a gyulafehérvári és a szatmári Caritassal közösen szervezte meg a Caritas Catolica.

diplomaosztas 2

„A képzések által a lehetőség mellett egy módszert is átnyújtottunk a résztvevő hölgyeknek. Ezzel gyakorlatilag megváltoztathatták az életüket, mert olyan szakmákat adtunk a kezükbe, amik manapság keresettek, és amiket önállóan is el tudnak végezni. A diplomákkal pedig bárhol el tudnak helyezkedni az Európai Unióban” – nyilatkozta a diplomaosztó gálán Löchli Tünde, a szatmárnémeti Caritas szakértője. „Az által, hogy a képzést a Caritas munkatársai tartották, úgy gondolom, hogy egy kis hivatástudatot is sikerült átadnunk a résztvevőknek. Én ezt tartom a legfontosabbnak” – tette hozzá.

A képzés-sorozat 2014 októberében vette kezdetét, s keretében napi nyolc órában bővülhettek elméleti és gyakorlati ismeretekkel a résztvevő hölgyek. A keddi ünnepség keretében 112 Nagyváradon kiképzett szociális munkás, idősgondozó, takarító és gyermekgondozó vehette át szakképesítést igazoló okleveleit. Mit kiderült, a kurzust végzők közül sokaknak már sikerült is elhelyezkedniük a szakterületen belül. Némelyiküknek épp a tanfolyamot szervező Caritas szervezet kínált állást idősotthonaiban és egyéb intézményeiben, mások pedig egyéb belföldi vagy külföldi intézményeknél kaptak munkaszerződést. A projekt keretében ugyanakkor Caritas Catolica öt végzős számára abban is logisztikai és anyagi segítséget nyújtott, hogy önálló céget alapíthassanak a képzésen elsajátított szakterületen.

diplomaosztas 1

Az oklevélosztást követően Exc. Böcskei László római katolikus megyéspüspök köszöntötte a képzések szervezőit és résztvevőit. „Csak gratulálni tudok a Caritasnak ahhoz, hogy ezt az utat is megtalálta és nem csak a megszokott, klasszikus karitatív tevékenységet végzi, hanem ilyen formában azok mellé áll, akik nyitottak arra, hogy saját fejlődésük révén mások segítségére legyenek” – fogalmazott. Mint hozzátette: ez is bizonyítja azt, hogy az egyház keretében nem kell félni a kreativitástól, ugyanakkor nyitottnak kell lenni a kor realitásaira és kamatoztatni kell a Jóistentől kapott tehetségeket.

Sz. G. T.