Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Dinnyehegyek Várad piacain

Nagyvárad piacain lédús zöldhéjúakat kínálnak mind a Bihar megyei (elsősorban diószegiek), mind az Olténiából érkező dinnyetermesztők, de standjaikon július 1-jétől sárgadinnye is vásárolható.

Egyelőre 2,5 lejért mérik a görögdinnye kilóját, bár, mint megtudtuk, a 10 kilogrammnyinál súlyosabb példányok árából alkudni is lehet pár lejt. A zöldhéjú, lédús gyümölcs súlya a négy kilótól akár a 18 kilót is eléri, a sárgadinnye kilója pedig 4-5 lejbe kerül. Az egyik bihardiószegi néni elmondta, hogy a korábban érő dinnyék kisebbek, a nagybani piacokon pedig fele ennyiért kaphatók az import dinnyék, ráadásul a sárgadinnye sem érett még be a kertekben, így azok kilónkénti ára ezért ilyen borsos.

dinnyehegyek

Tegnap a váradrogériuszi piacon (a Gavril Curteanu Városi Kórház előtti parkolóban) néztünk szét, ahol megtudtuk, hogy a dinnyeárusok által bérelt 21 helyből mára 18-at foglaltak el a kereskedők. „Sajnos a piaci sátrat bontják, így a tavalyi hasonló időszakhoz képest jóval kisebb a forgalmunk” – panaszolta egy diószegi dinnyeárus. Mint hozzátette, kevés vásárló akad, tegnap délig jómaga például mindössze négy görögdinnyét adott el.

(sükösd)