Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Díjkiosztással és bállal zárta az évadot a Szigligeti Színház

Az évadzáró előadás-sorozat keretében vasárnap este a My Fair Lady című musicalt tekinthette meg a nagyérdemű a váradi színházban. Az előadás után díjkiosztó ünnepséget tartottak, az eseményt Botházy Daróczi Réka konferálta. Elsőként az életműdíj átadására került sor, amelyet az idén F. Bathó Ida színművésznőnek ítéltek oda. A laudációt Hajdu Géza színművész olvasta föl. Amint elhangzott: a művésznő 1962-ben került a váradi színházhoz, és azóta hittel, odaadással, a tőle megszokott szerénységgel, belső erővel szolgálta a közönséget. Thália papnőjeként Hubay Miklós Egy szerelem három éjszakája című darabjában mutatkozott be az itteni színházszerető embereknek. F. Bathó Idát mind a nézők, mind a kollégák hamar megszerették, hiszen érdeklődő természetű, alkalmazkodóképessége, segítőkészsége legendás. Egy rendező mindenki édesanyjának nevezte F. Bathó Idát. Mindig hitelesen, szépen, szerényen játszotta szerepeit. Láthatta őt a közönség sokféle szerepben, Budai Nagy Antalnéként vagy az Anya megformálójaként Sütő András Anyám könnyű álmot ígér című színdarabjában, vagy Meseanyóként, hogy csupán néhányat említsünk. Színészi pályájának egyik csúcsteljesítménye volt Göncz Árpád Magyar Médeia című drámájában nyújtott alakítása. Mindemellett időről időre pódium-előadásokkal, gyönyörű versműsorokkal jelentkezett, szavalóversenyeken zsűrizett, mindenütt ott van, ahol segíteni lehet a szép magyar beszéd pallérozásában. Sajnos a Kasimir és Karoline, valamint a Képzeld, beteg! című produkciók óta nem volt lehetősége színpadra lépni, ám a kollégák munkáját nyomon követi, rendszeresen látogatja az előadásokat, lelkesíti, buzdítja a színészeket. Az ötven esztendő alatt igazi váradivá vált.

A 35 éven aluli színészeknek járó Földes Kati-díjat, valamint az idei évad közönségdíját Varga Balázs nyerte el.

dijkiosztassal (2)

F. Bathó Ida átveszi az életműdíjat Czvikker Katalintól és Szabó K. Istvántól

Ezután a háromtagú szakmai zsűri – Proics Lilla, Zsigmond Andrea és Dorus Mareş kritikusok – által odaítélt nívódíjakat adták át. Proics Lilla közölte: sokféle szempont alapján határoztak arról, ki részesüljön elismerésben, viták is kialakultak, nehéz volt dönteni. Hangsúlyozta: reméli, hogy egyre merészebb és sokfélébb lesz a váradi Szigligeti Színház. Dorus Mareş is említést tett arról, hogy nehéz volt kiválasztani a díjazandó művészeket. A legjobb mellékszereplő díjára Hajdu Gézát, Dobos Imrét, Szotyori Józsefet és Pál Hunort jelölték. A díjat megosztva kapta meg Hajdu Géza és Dobos Imre. A legjobb női főszereplő kategóriában Fábián Enikő, Pitz Melinda és Tóth Tünde lett jelölve. A díjat Tóth Tünde vehette át. A legjobb férfi főszereplő díjára Kardos M. Róbert, Varga Balázs és Dimény Levente kapott jelölést. A díjat Dimény Levente nyerte el.

A 2012-2013-as évad legkedveltebb előadásai: A fiú című dráma és a My Fair Lady című musical.

A miniévad során a közönség is nyerhetett. A főnyeremény egy görögországi utazás, az egyik váradi turisztikai ügynökség felajánlása. Ezt az ajándékot is most sorsolták ki. A szerencsés néző, aki a korfui utat nyerte, Hatfaludy Huba lett. A díjakat Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház menedzserigazgatója és Szabó K. István, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője adta át.

A színházi esemény után színészbállal folytatódott az ünnepség. A Lotus pláza rendezvénytermében éjjel fél 11 körül kezdtek gyülekezni a művészek, a meghívottak, a bálba belépőt vásárolt érdeklődők. A bál hamarjában remek mulatsággá kerekedett. Az összejövetelt megtisztelte jelenlétével Forgách András író, rendező (A fiú szerzője és rendezője) és Novák Péter színész, énekes, dalszerző, koreográfus (a Nagyvárosi bujdosók játékmestere).

Elsőként a magyarországi Defekt Duó, vagyis Markos Zoltán és Rácz Mihály szórakoztatta a résztvevőket. A humoristák az aznap születésnapját ünneplő Kovács Enikő színművésznőt is felköszöntötték. Az esten a Stargroup, tehetséges fiatal énekesek, a bálon szintén jelenlévő Molnár Mónika tanítványai külföldi slágerekkel, pörgős, fülbemászó dalokkal kedveskedtek a báli közönségnek.

dijkiosztassal (4)

Herman Ferenc, Szotyori József színművészek és Páll Tímea a Stargroupból

A jóféle élőzene sem hiányozhatott: a Sanzon zenekar – Szakács Zselyke, Csepei Róbert, Márkus Zoltán, Szőcs Lőrincz – muzsikált.

A mulatság bájosan humoros mozzanata volt, amikor a Színház az iskolában – iskola a színházban elnevezésű programban résztvevő diákok, a Szigligeti Színház lelkes önkéntesei, vagyis a Szöcskék csapatának tagjai előrukkoltak az általuk létrehozott díjjal. Mindenik színésznek jutott Szöcske-díj, jutalmazták például A legforróbban szerető anyát (az Oedipusból), A leghosszabb nyelvű szereplőt (A sevillai borbélyból). A színház igazgatónője és a Szigligeti Társulat vezetője sem maradt Szöcske-díj nélkül.

Az ízletes ételek után pedig következhetett a desszert, méghozzá a Szigligeti-torta. A tésztakölteményt az évad előadásait jelképező marcipánfigurák (például a Tűzoltó, A dzsungel könyvének szereplői, Bagira és társai,  az üllő és kalapács a Fekete Sáfránt szimbolizálandó stb.) díszítették. Aukció is volt, a marcipánfigurákra lehetett licitálni. Miután mindenik dísz gazdára lelt, fölszeletelhették a tortát.

Ezután mindenki kedvére vigadhatott, táncolhatott virradatig.

Tóth Hajnal

Néhány pillanatkép az évadzáróról: