Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Díjátadással zárult a színházi évad

Pénteken Fényes Szabolcs és Harmath Imre, Novák Eszter rendezésében bemutatott Maya című operettjével zárták a színházi évadot a nagyváradi Szigligeti Színházban. Az előadás után immár hagyományos módon a társulati díjak átadása következett, és idén első alkalommal adták át a Varga Vilmos színművészről elnevezett díjat.

dijatadassal

A tavaly elhunyt színművész, Varga Vilmos nevét viselő díjat az ő emlékére, és a nagyváradi Kiss Stúdió Színház alapításának 23. évfordulójára alapították, mondta az átadás előtt Kiss Törék Ildikó, Varga Vilmos özvegye. Ő fiukkal, Varga Zsombor Zalánnal (a díj anyagi részének felajánlójával) együtt adta át a díjat Dobos Imre színművésznek, aki elmondta: szerencsésnek tartja magát, hogy Varga Vilmos pályatársa lehetett.

A Földes Kati-díjat – ezt társulati szavazás alapján a társulat 35 évnél fiatalabb tagjai kapják – a tavalyi díjazottól, Ababi Csillától vehette át Pitz Melinda.

A Holnap Kulturális Egyesület Holnap-díját megosztva kapta Tóth Tünde és Pitz Melinda, előbbi A mizantróp, utóbbi a Maya című előadásban nyújtott alakításáért. A díjat Simon Judit, az egyesület elnöke adta át, Czvikker Katalin színházigazgatótól pedig az Aranybérletét vehette át a hűséges nézők és támogatók egyike, Nagy Magda.

A Szigligeti Önkéntesek Csoportja, a Szöcskék is díjaztak. Az Aranyszöcske díjat az évad legjobb táncosává választott Brugós Sándor Csaba, a legjobb bábszínészként Oláh Anikó Katalin kapta meg, a színészek között „döntetlen” volt, Dimény Levente és Szotyori József lett díjazott. A Kulissza-díjat Derzsi Ákos szenátor ajánlotta fel és adta át Varga Friderika ügyelőnek.

A nívódíjak átadása következett, ezeket Simon Judit és Elisabeta Pop színikritikusok ítélték oda. Simon Judit röviden értékelte az évadot, majd a legjobb gyermekszínész díját Szűcs Tamás kapta, a legjobb férfi főszereplőét Dimény Levente, a legjobb női főszereplőként Gajai Ágnes, a legjobb mellékszereplőként pedig Kardos M. Róbert lett díjazott. A közönségdíjat – Pető Dalma vállalkozó felajánlását – több mint négyszáz szavazat alapját szintén Dimény Levente nyerte el. A legjobb táncos díját Kerekes Dalma, a legjobb bábszínészét pedig Daróczi István kapta meg.

Az Életmű-díjat idén Seres Lajos bábszínész vehette át. Méltatását Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat vezetője olvasta fel, a díjazott pedig megígérte: sokszor visszatér még a bábszínházba, hiszen valamit ott hagyott: a szívét.

Fried Noémi Lujza