Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Díjátadás kultúránk napján

Január 22-én, a magyar kultúra napján a nagyváradi Szigligeti Színházban megtartott gálaest keretében adták át a Magyar Kultúráért Emlékplaketteket, a Magyar Kultúráért Díjakat és az Életműdíjat, valamint a Jakobovits Miklós-díjat.

A gálaesten a rendezvény magyarországi fővédnöke, Halász János országgyűlési képviselő, a Magyar Művészeti Akadémia felügyelő-testületének elnöke és Cseke Attila szenátor, a Bihar megyei RMDSZ elnöke mondott köszöntőbeszédet.

dijatadas

„Nem véletlen, hogy értékeink, kincseink közül éppen nemzeti Himnuszunk vált a magyar kultúra ünnepévé” – mondta Halász János, aki szerint több mint 1100 éves nemzeti kultúránk és az azt ápolók és művelők megérdemlik, hogy ez a nap róluk szóljon. Közösségi és egyéni feladat is kultúránk ápolása, nemzetünknek szüksége van arra, hogy a magyar kultúra értékeit és szépségeit megőrizze, tette hozzá a fővédnök, aki szerint a magyar kultúra napja összetartozásunk ünnepe is.

dijatadas 2

Van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa és a világ kultúrájának, mondta Cseke Attila, aki szerint Kölcsey Ferenc Himnuszának sorai ma is időszerűek. A szenátor a közösséget teremtő és összetartó értéket átadásának szerepéről is szólt.

dijatadas 5

A köszöntések után a díjátadással folyatódott az est. A díjazottak laudációit Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke olvasta fel, Fábián Enikő színművészt pedig pályatársa, Hajdú Géza méltatta, a plaketteket és díjakat Halász János és Cseke Attila adta át.

dijatadas 6

Magyar Kultúráért Emlékplakettet Ferkő Jenő erdészmérnök, az érmihályfalvi Veres László Zsolt Városi Kórus képviseletében Darabont Alíz, valamint a Vura Vinotéka alapítója, Vura Ferenc vehetett át.

Magyar Kultúráért Díjat Fábián Enikő színművész, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológia Líceum képviseletében Zalder Éva igazgató, a Váradi Dalnokok képviseletében pedig annak alapítója, Agyagási Ernő vett át. Életműdíjat Makai Zoltán nyugalmazott villamosmérnök kapott.

A Jakobovits Miklós világhírű képzőművészről elnevezett díjat idén rendhagyó módon nem alkotó, hanem műgyűjtő kapta. Mint az a Jovián György festőművész által felolvasott laudációból kiderült, id. Böhm József Nagyváradon kezdte a kortárs művészek képeinek gyűjtését, melyet –akárcsak az orvosi hivatást – fia is folytatott Berlinben. A díjat ifj. Böhm József vehette át Jakobovits Márta képzőművésztől.

Fried Noémi Lujza

A Szigligeti Színház tájékoztatja kedves közönségét, hogy január 22-én, Jerovszky Tímea színművésznő hirtelen rosszulléte miatt a Máli néni című előadás megszakadt. A színművésznő néhány napos orvosi felügyelet után most már jól van. Mindazok, akik jegyet váltottak a magyar kultúra napi díszelőadásra, jegyüket felhasználhatják a február 4-én 19 órától, avagy február 28-án 19 órától kezdődő Máli néni előadásokra. A jegyek átváltása történhet személyesen a színház jegypénztárában, a jegy felmutatásával, február 3-áig; ugyanakkor helyfoglalási szándékukat telefonon is jelezhetik ugyanazon határidőig a 0259/401-140-es telefonszámon. A közönségszolgálat hétköznapokon 14–19 óra között, valamint egy órával az előadás előtt tart nyitva.