Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Díjátadás és könyvbemutató a Rimanóczy-leszármazottakkal

„Ha nem lennék budapesti, nagyváradi szeretnék lenni” – mondta szombaton este a váradi Városi Művelődési Házban megtartott díjátadón és könyvbemutatón Ráday Mihály, a közismert magyarországi városvédő. Ő vette át elsőként a tavaly megalapított Rimanóczy-díjat Szabó Ödöntől, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökétől, miután a díjátadás után bemutatott, A két Rimanóczy című könyv szerzője, Péter I. Zoltán helytörténész felolvasta Ráday méltatását. Ráday Mihályt vastapssal köszöntötte a közönség. Ráday Mihály elmondta, hogy aznap Budapesten a Balsorsú műemlékek bálján kellett volna jelen lennie, de inkább Váradra utazott, mivel nagyon sok szállal kötődik a városhoz. Szólt arról is, hogy az épületek felújítását adókedvezménnyel is segíthetnék az illetékesek, és azt is megjegyezte, örül annak, hogy itt megbecsülik munkáját, reméli, ennek a híre eljut Magyarországra is.

dijatadas 1

Szabó Ödön, Péter I. Zoltán, Szűcs László és Ráday Mihály

A díjátadás után Szűcs László, a Várad kulturális folyóirat főszerkesztője beszélgetett Péter I. Zoltánnal, A két Rimanóczy című könyv szerzőjével. Mint elhangzott, a szerző két év előtt ismerkedett meg Rimanóczy Jenővel, aki nagyon sokat segített az adatgyűjtésben. Rimanóczy Jenő később szólt is a közönséghez, akárcsak Rimanóczy Kálmán és Rimanóczy Péter, hiszen a Holnap Irodalmi Fesztivál szombati programjaira a család mindkét ágának leszármazottait meghívták a szervezők. Péter I. Zoltán elmondta, amellett, hogy idősebb és ifjabb Rimanóczy Kálmán életrajzát is megismerhetik könyvének olvasói, bemutatja az általuk tervezett és kivitelezett épületeket, tehát mind az életrajzok kedvelői, mint az építészetet szeretők figyelmébe ajánlják a kötetet. Az est egyébként dedikálással zárult, melyen rendhagyó módon nemcsak a könyv írója, hanem a Rimanóczy-leszármazottak is ellátták kézjegyükkel a kötetet.

Fried Noémi Lujza