Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Díjat nyert a Caritas önkéntese

Kedden, március 1-én negyedik alkalommal szervezte meg immár hagyományossá vált önkéntes-gáláját a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO). Az esemény keretében az idősgondozás terén kifejtett kiváló munkáért díjat kapott Sonja van Kessel, a nagyváradi Caritas Catolica állandó önkéntese is, aki évek óta odaadó támogatója a Caritas nagyváradi idősotthonainak.

Sonja van Kessel

Sonja van Kessel

A Romániában letelepedett, holland származású asszony heti hat órában foglalkozik önkéntesen a váradi szépkorúakkal: szerdánként a Szent Erzsébet Idősotthon, csütörtökönként pedig a Szent Márton Idősotthon lakóival tölt el 3-3 órát. Kézműves-foglalkozásokat, táncesteket és számos egyéb szabadidős tevékenységet szervez az aktív időseknek. Munkáját mindig optimizmussal, humorral, együttérzéssel, kreativitással és odaadással végzi.

Amellett hogy szabadidejét áldozza az idősekért, rendszeresen vásárol önerőből a lakók számára édességeket, üdítőitalokat és egyéb olyan kellékeket, amelyek feldobnak egy-egy eseményt. A tevékenységekbe rendszeresen bevonja családját is. Fia, Niels, aki mesterszakácsként dolgozik Hollandiában, több alkalommal is főzött vagy sütött már ínycsiklandó fogásokat az idősotthonok lakóinak, amelyekhez a szükséges alapanyagot is ők biztosították. Rendszeresen részt vesznek ugyanakkor a bentlakók születésnapjainak, névnapjainak megünneplésében.

„Sonja a legaktívabb és legkitartóbb önkéntesünk. Az ő pozitív hozzáállása és értékes segítsége nélkül el sem tudjuk képzelni a csapatunkat” – nyilatkozta Dombi Andrea, a Szent Márton Idősotthon szociális asszisztense.

„Bármilyen önkéntesség végzése személyes fejlődéshez vezet. Olyan szociális képességeket fejleszt ez által az ember, mint a szolidaritás, a tolerancia, a társadalmi felelősségvállalás, valamint a hit abban, hogy bármelyik ember képes jó irányban változtatni a közösség életén” – nyilatkozta Arina Moş, az ASCO vezetője. A gála keretében hat kategóriában díjazták a szociális szolgáltatások területén tevékenykedő önkénteseket. Elismerésben részesültek többek közt a gyermekvédelemben, a sérült személyek gondozásában, a szegények étkeztetésében, a közösségben és a családvédelemben dolgozó önkéntesek.

Sz. G. T.