Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Digitalizálják a nyugdíjasok bérleteit is

A Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) által bevezetett elektronikus utazókártyákkal kapcsolatban több nyugdíjas is érdeklődött, ugyanis némelyikük úgy tudta, hogy ezek használata augusztustól kötelezővé válik számukra. A részletekről Csuzi Istvánt, az OTL vezérigazgatóját kérdeztük.

Mint hangsúlyozta, a nyugdíjasok már most kiválthatják az elektronikus bérletet, azonban ennek használata számukra csak 2014 januárjától válik kötelezővé. Az igazgató hozzátette, hogy ez alól a szabály alól kivételt képeznek a most nyugdíjba vonulók.

digitalizaljak 1Számukra már most ilyen bérletet állítanak ki Nagyvárad öt pontján: a váradszőllősi Lotus bevásárlóközpontban, az OTL remízénél lévő irodában, a Real 1. bevásárlóközpontban, a városháza mögötti Dudek (ma Duliu Zamfirescu) utcai irodájukban és hamarosan a Rogériusz lakónegyedbeli nyugdíjas központnál, amely a Vitéz János (ma Corneliu Coposu) utcán, a Gyermekváros mellett található. Mint Csuzi hozzátette, a nyugdíjasoknak az elektronikus bérlet kiállításához a személyi igazolványukon kívül csak a nyugdíjazásukról szóló végzést (decizie de pensionare) igazoló iratot kell felmutatniuk. Erre azért van szükség, mert a végleges nyugdíjasok mellett vannak betegnyugdíjasok, valamint korhatár előtt nyugdíjba vonultak. Utóbbi két esetben pedig bármikor ismét munkába állhatnak az érintettek. Amennyiben a végzés nincs meg, erről kérhetnek egy igazolást a Bihar Megyei Nyugdíjpénztártól. A véglegesen nyugdíjba vonultak életre szóló bérletet kapnak, a többiek pedig a dokumentumokban szereplő határidőig utazhatnak ingyen a tömegközlekedési járművökön. Ez természetesen meghosszabbítható, amennyiben a nyugdíj időszaka is kitolódik.

Arra is rákérdeztünk, hogy miért teszik kötelezővé az elektronikus bérletek érvényesítését, és miért szabnának ki ennek elmulasztása miatt pénzbírságot. Csuzi elmondta, hogy egyelőre nem bírságoltak ilyen okból kifolyólag (bár 10 lejes bírságot helyeztek kilátásba, de egyelőre csak figyelmeztetik az utasokat), viszont amellett, hogy az utas tisztában kell legyen azzal, hogy milyen járműre érvényes a bérlete, nála van-e, az OTL-nek statisztikai kimutatásként is szolgál a bérletek érvényesítése, amelynek alapján el tudnak számolni a költségekkel a polgármesteri hivatalnál.

Újdonságként azt is megtudtuk az igazgatótól, hogy hamarosan a buszok és villamosok ajtóira fel- és leszállási jeleket fognak felfesteni. A bérleteket pedig a felszállási pontoknál lehet majd érvényesíteni, ugyanis nem minden ajtónál vannak ilyen leolvasó szerkezetek.

Sükösd T. Krisztina