Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Digitális röntgenkészüléket hoztak Váradra

Nagyváradon helyezték üzembe Kelet-Európa első digitális röntgenberendezését, jelentették be tegnap a Bihar Megyei Klinikai Sürgősségi Kórházban. A berendezést működés közben is bemutatták a kórház több munkatársának jelenlétében.

digitalis 2

A készüléknek, mely elsősorban a kórházi osztályokat szolgálja majd, számos előnye van, ilyen például az alacsony sugárzásszint, az adatátvitel pedig vezeték nélkül zajlik. A számítógép monitorán megjelenő kép sokkal részletesebb a hagyományos röngtenfelvételnél, illetve többféle felvételt is készíthetnek a berendezéssel, ugyanis el tudják különíteni a test részeit, készíthető olyan felvétel, amin csak a csontok látszanak, olyan, amiről a csontok képét eltávolítják és olyan kép is, amin mind a csontok, mind a test egyéb részei látszanak. A készüléket használhatják a mellkas, a gerincoszlop és a végtagok vizsgálata mellett a tüdő röntgenezésére is. A tüdőről akár háromdimenziós képet is készíthetnek a korszerű berendezéssel, így elkerülhető akár a komputertomográfos vizsgálat is.

digitalis 1

A berendezés 1,4 millió lejbe került, a kórház saját forrásaiból vásárolta meg. Ennek kapcsán Gheroghe Carp kórházmenedzser elmondta, hogy jól állnak az uniós pályázatok terén, azonban azoknak átfutási ideje hosszabb, ezért vásárolták meg a berendezést.

Fried Noémi Lujza