Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Diákvetélkedő 1956-ról

18. alkalommal szervezte meg a nagyváradi Ady Endre középiskola a Kárpát-medencei középiskolások történelmi vetélkedőjét Hősiesség–Tisztesség–Méltóság címmel, mely az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának állított emléket.

Diakvetelkedo (5)

A kétnapos rendezvényen összesen kilenc, háromfős csapat vett részt hazai, magyarországi és délvidéki középiskolákból. Az első napon a diákok és tanáraik Jakabffy László mérnök vezetésével megtekintették a nagyváradi várban A szenvedés emlékezete című kiállítást, mely a kommunizmus áldozatainak szentel emléket. Az egybegyűlteket Vad Márta, az Ady Endre Líceum igazgatója köszöntötte. Fleisz Judit történelemtanár Petri Józseffel és Török Lászlóval, a nagyváradi Szabadságra Vágyó Ifjak képviselőivel beszélgetett, amelyben fény derült arra, hogy nagyváradi Klasszikus Magyar Líceumban milyen retorziók voltak az 1956-os események következtében. Az Ady Endre Líceum XI-es diákjai András Ágostonra és András Gusztávra, a volt Klasszikus Líceum egykori tanáraira, valamint zenés-verses összeállítással emlékeztek meg 1956-ról. Dr. habil. Fleisz János egyetemi tanár előadásában 1956 jelentőségéről értekezett, kitérve a romániai és ezen belül a nagyváradi eseményekre. A diákok bemutatták az elkészített videó interjúkat, valamint vetítettképes előadást tartottak 1956 helytörténeti vonatkozásairól.

Diakvetelkedo (3)

A tulajdonképpeni vetélkedő szombat délelőtt zajlott az Ady Endre Líceum dísztermében. A diákoknak különféle feladatsorokat kellett megoldaniuk – volt többek között keresztrejtvény, képfelismerési feladat, villámkérdések, az elhangzott előadás és az előző napi élmények alapján kiállítást kellett szervezniük a kor szocialista- realista kultúrtermékeiből.

Diakvetelkedo (2)

Az első helyen a margittai Horváth János Elméleti Líceum, Bordás Máté, Szűcs Sándor végzett, a másodikon a Zentai Gimnázium – Katona Sára, Pósa Viktória, Lauty Alexandra összetételben, a harmadikat pedig a nagyváradi Ady Endre Líceum – Hotya-Szegi Enikő, Jancsó Katalin, Kabai Renáta csapata érte el. A további sorrend: a negyedik a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum, míg az 5. helyezett a nagyváradi M. Eminescu Főgimnázium Czurcas Krisztina, Erdei Petra Alexandra, Pap Sándor összetételű csapata lett.

A verseny kiértékelőjében a zsűri elnöke, dr. Fleisz János történész kiemelte, hogy a vetélkedőből mindenki győztesen került ki, hiszen megismerkedtek a magyarság szabadságért folytatott küzdelmével és elődeik példamutatásával. A kétnapos rendezvény fő támogatója a budapesti Rákóczi Szövetség volt.