Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Diákoknak az énekkarról

Majdnem teltházas volt a nagyváradi filharmónia múltcsütörtöki leckekoncertje, ahol az elkezdődött második témasorozat keretében a diákok a kóruszenével ismerkedhettek. A filharmónia énekkarát Lászlóffy Zsolt vezényelte, a témát Varga Cecília énekkari tag prezentálta, zongorán Radó Judit kísért.

Movik Katalin szervezőtől megtudtuk a nagyváradi tanintézmények közül az Ady, a Szent László, a Szacsvay, a pedagógiai, illetve a művészeti iskolák diákjai jöttek el a koncertre, de még Értarcsáról is érkeztek gyerekek. Jellemzően inkább az általános iskolások voltak többségben, de voltak líceumi osztályok is.

Diakoknak

A koncert nyomán a fiatalok megismerkedhettek közvetlenebbül a kórus szerkezetével, és a karéneklésben rejlő számtalan zenei lehetőséggel, a barokk stíluskorszak műfajaival és technikáival, sajátos zenei kifejezésekkel és fogalmakkal, valamint volt néhány interaktív kérdés, feladat is, amiket a diákok kiválóan teljesítettek.

A koncert első részét (Buxtehude, Händel) nem szokványos repertoár követte, egyrészt Ennio Morricone zenéje, végezetül pedig két ismert Queen-sláger hívta fel a figyelmet a kórus film-, illetve szórakoztató zenében betöltött szerepére is.

A filharmónia korábbi hangszeres leckehangversenyei mellett az intézmény énekkara immár negyedik évad óta vesz részt a nevelőkoncert-sorozatban.

Tóth Gábor