Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Diákokat összefogó határtalan ünnepség

A nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum a Rákóczi Szövetség jóvoltából a Kecskeméti Református Kollégiumba látogatott, és részt vett a kecskeméti 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepségeken. A 37 főből álló csapatot Kiss Mária aligazgató, Nagy Ildikó nevelési vezető, Domján Laura, Sánta Hajnalka és Bencze Dénes tanárok vezették.

diakokat 1

Ezt az alkalmat megragadva, igyekeztünk diákjainknak olyan programot összeállítani, melyben a történelmi események mellett magyar kultúránk kiváló képviselőire is emlékezhettünk, illetve felkereshettünk olyan impozáns helyeket, melyek magyarságtudatuk erősítését szolgálták.

A látogatás első napján, október 22-én Budapesten Arany János halálának 131. évfordulójára emlékeztünk és koszorút tettünk le a költő, városunk nagy szülötte szobránál a Nemzeti Múzeum előtt. Vörösmarty Mihálynak, a Szózat szerzőjének életútját elevenítettük fel, a róla elnevezett téren. A Szent István Bazilika megtekintése alkalmat adott az első királyunkra való emlékezésre, melynek méltó folytatása volt a parlamenti látogatás, ahol az építészeti remekmű mellett történelmi személyiségeink felidézése büszkeséggel tölthetett el bennünket. Utunkat a Lánchídon áthaladva a várban folytattuk. Lehetőségünk volt megtekinteni a felújított Mátyás templomot és a pompás Halászbástyát is. A napot a Csodák Palotájában zártuk. Részt vettünk egy remek kísérleti órán az Öveges-teremben, mely reméljük, felkelti diákjaink érdeklődését a tudományos kísérletek irányába, és ihletet ad a tudományos konferenciákon való részvételhez. Természettudományos éhségünket bámulatos látványvilágával a Tropicarium elégítette ki. Este érkeztünk a Kecskeméti Református Kollégiumba, ahol a nagyszalontai diákok kötetlen ismerkedési program keretén belül kapcsolatokat alakíthattak ki kecskeméti társaikkal.

diakokat 4

A második napon, október 23-án a reggeli órákban hangulatos városnézés keretén belül ismerkedhettünk a sokszínű, és gazdag kulturális vonatkozású megyeszékhellyel. Felkerestük a Katona József könyvtárat, a Cifrapalotát, a Református Kollégiumot. Részt vettünk a városi ünnepségen, mely a Himnusszal kezdődött és a Szózattal végződött. Alkalmunk nyílt betekinteni a diákok által bemutatott irodalmi műsor révén a hajdani eseményekbe. A hangulatos előadás, illetve az azt követő szónoklat segített megérteni a szabadságharc jelentőségét. A koszorúzás után megtekintettük a Városházát, a Kodály Intézetet, illetve a színházat.

Nagy Ildikó nevelési vezető