Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Diákok vetélkedtek

Szeptember 8-án, az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napja alkalmából szövegértési és fogalmazási vetélkedőt szervezett 10–12 éves diákok számára a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtárban az RMDSZ Nagyváradi Nőszervezetének kezdeményezésére Széll Gabriella elnök és Kecse Gabriella városi önkormányzati képviselő. A rendezvény fővédnöke Biró Rozália szenátor volt. Az OlvasLak elnevezésű vetélkedőn összesen 36 magyar diák vett részt, Nagyváradról, Biharfélegyházáról, Paptamásiból, Kolozsvárról és Köröstárkányból. A vetélkedő feladatlapjait Kecse Gabriella magyartanár állította össze szövegértelmezési és fogalmazási készségek felmérése céljából. A zsűri tagjai Ágoston Palkó Emese, a Mihai Eminescu Főgimnázium magyartanára, Tamás Péter Réka a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium magyartanára és Fándly Enikő a Dimitrie Cantemir Általános Iskola tanítója voltak.

diakok

A mintegy negyven percet igénylő feladatok megoldása után, míg a zsűritagok dolgoztak, a diákok Racsav Melinda vezetésével meglátogattak a könyvtár részlegeit, a szervezők és a fővédnök pedig előkészítették a díjakat. Az első három helyezett a Bihar Megyei Gyermekmentő Szolgálat jóvoltából részt vehet a budapesti Gyermek-és Ifjúsági Országgyűlésen. A negyediktől tizenegyedik helyig rangsoroltak könyvjutalmat, oklevelet és édességcsomagot kaptak ajándékként a fővédnök jóvoltából. A tizenötödiktől a harminchatodikig helyezett diákok oklevelet és édességeket vihettek haza.

Az első helyezett Fazekas Anna, a Szacsvay Imre Általános Iskola VI. A osztályos diákja, a második Hochhauser Ronald, a Szacsvay-iskola VII. A osztályos tanulója, harmadik helyezést pedig Kovács Kinga Kendra, szintén szacsvays, VI. B osztályos diák ért el. A győzteseknek a jutalmak átvétele után válaszolniuk kellett arra a kérdésre, hogy miért szeretnek olvasni.

„Olvasás közben kikapcsolódok, de nem úgy mintha akármi más világban elmennék, hanem amikor olvasok, úgy érzem magam mintha egy külön kis világban lennék, amelyik csak az én világom, és csak én tudom hogy mi történik ott.” – mondta Fazekas Anna:

„Felfedezek olyan helyeket, amikről nem is hallottam. A legjobban azt szeretem, amikor házi olvasmányként feladják és csodálkozom, mennyi mindent lehet tanulni, és mennyi meglepetést szerez a könyv.” – felelte Hochhauser Ronald, Kovács Kinga Kendra pedig ezt válaszolta: „Azért szeretek olvasni, mert olvasás közben egy különleges világban érzem magam, és átélem a szereplők kalandjait is, és szeretem az érdekesebb könyveket is nagyon.”