Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Diákok Portugáliában

Az idei tanévben, február 1–20. között lehetősége nyílt a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum XI. A. osztály kilenc tanulójának és Aszalós Ágnes tanárnőnek egy Erasmus + pályázat keretén belül eljutni Barcelos kisvárosába, amely a festői Észak-Portugáliában található.

Valençában

Valençában

A program február első három hetében folyt, amely során a diákok az informatikatudásukat, illetve a nyelvi készségeiket fejleszthették. A három hét alatt egyelőre meghatározott programsorozaton vettek részt, ahol a gráfokról, egy családfa elkészítéséről tanultak, valamint a weboldalak készítésével kapcsolatos tudásukat gyarapíthatták. A diákok helyi cégeknél végezték gyakorlatukat, így lehetőségük nyílt a helybéli emberek mindennapjaival is megismerkedniük, illetve a portugál nyelv alapfogalmait megtanulniuk.

Az Atlanti-óceán partján

Az Atlanti-óceán partján

A hétvégéken számtalan kiránduláson vettünk részt. E kirándulásokon megismerkedhettünk a portugál történelem fontos helyszíneivel. Így jutottunk el Gumarăesbe, ahol a XI. században Portugália, mint ország létrejött, Bragába, ahol a második legfontosabb portugáliai zarándokhely található. Eljutottunk Porto festői városába is, ahol meglátogattunk az egyik legrégebbi borpincészetet, és megismerhettük a portói bor készítésének különleges módját, illetve a városlátogatás során számtalan szép, az UNESCO által a világörökség részévé választott épületet, illetve partszakaszt láthattunk. Látogatást tettünk még a Viana do Castelo nevű kisvárosba, ahol a Santa Luzia katedrális kupolájából gyönyörű kilátásunk nyílt az Atlanti-óceánra. A második hétvégén a Spanyolország határán található Valença nevű kisvárost látogattuk meg, majd átgyalogoltunk Spanyolországba, ahol a Túi nevű kisváros nevezetességeivel ismerkedhettünk meg.

Valençában

Valençában

Utolsó hétvégénken eljutottunk az Apúlia nevű óceánparti üdülőtelepre, ahol az Atlanti-óceán szépségében gyönyörködhettünk.

A program során barátságok is kötődtek, hiszen ezeken a programokon más országokból származó diákok is részt vettek, így életre szóló élménnyel, illetve elmélyült informatikatudással, és az angol nyelv biztosabb használatával térhettünk vissza.

Aszalós Ágnes, pedagógus