Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Diákok ezrei ingáznak

Pár nap, és kezdődik az iskola, ami a tanszerek beszerzése mellett a diákok utazási költségeivel is megterheli a családi kasszát, főleg a vidékről ingázó tanulók szüleiét. Arról, hogy a 2016//2017-es tanévben miként térítik meg ezeket a kiadásokat Claudiu Damiant, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség szóvivőjét kérdeztük.

Archív fotó

Archív fotó

Az elmúlt naptári évben, azaz 2015 januárjától decemberéig havi átlagban 7059 diák kérte az ingázási költségek megtérítését Bihar megyében. Az ingázás támogatására elkülönített összeget havonta igényli és kapja a tanfelügyelőség az oktatási tárcától. A szóvivő elmondta, a jövő heti tanévkezdéstől is a tavalyihoz hasonló módon támogatják az utazási költségeket. E szerint 50 kilométeres távolságon belül 26 lej havonta, ezen felül pedig három kilométerenként újabb két lej adódik a támogatáshoz. Az ingázás támogatására azok a diákok jogosultak, akik a lakhelyükön nem részesülhetnek abban az oktatási formában, amelyben részt vesznek, ezért más településen járnak iskolába. Ha a tanulók bentlakásban vagy albérletben, rokonoknál stb. élnek, akkor félévente nyolc oda-vissza utazás költségeit térítik meg számukra. Az ingázási költségeket autóbusz- vagy vonatjegyekkel, illetve bérletekkel tudják igazolni. Ha a jegyek árának támogatását kérik, annyi jegyet kell felmutatniuk, ahány tanítási nap van az adott hónapban.

Sükösd T. Krisztina