Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Diákok az idősekért

ÉletJel elnevezéssel rendhagyó kezdeményezést indított el a nagyváradi Ady Endre Líceum négy diáklánya, akik úgy döntöttek, hogy vakációs szabadidejüknek egy részét feláldozzák arra, hogy szebbé, tartalmasabbá tegyék a Caritas Catolica által működtetett Szent Erzsébet Idősotthon lakóinak mindennapjait. Az önkéntes diákok csoportfoglalkozások, illetve közvetlen beszélgetés révén szeretnék éreztetni a szépkorúakkal azt, hogy törődnek velük.

diakok 1

Csáti Evelin, Rozsályi Emőke, Schmidt Anita és Molnár Kincső IX–XI. osztályos tanulók kedden tartottak első ízben foglalkozást az otthon lakóinak. Az ismerkedő játékok és kézműves-foglalkozás során az idősek hamar megnyíltak, és a fiatalok érdeklődésére meséltek aktív éveikről, kedvelt tevékenységeikről, valamint az időskorral járó kihívásokról, amelyekkel nap mint nap szembe kell nézniük.

diakok 2

A diákok ugyanakkor igyekeztek saját egyéni tehetségüket is belevinni a foglalkozásba: felolvastak és szavaltak az időseknek, és egy sajátkészítésű festményt is adományoztak az otthonnak, amelyen egy fa ábrájába gyűjtötték össze a kezdeményezéssel kapcsolatos szimbólumokat. Mint elmondták, terveik szerint a nyári vakáció alatt heti rendszerességgel ellátogatnak majd az idősotthonba, hogy foglalkozzanak az ott lakókkal.

A kézműves foglalkozások során dísztárgyakat, edényeket, ékszereket készítenek majd az idősekkel közösen. Mind-mind olyan tárgyakat, amelyek a foglalkozást követően is megmaradnak emlékbe. Mint azonban a diákok hangsúlyozták, a valódi cél, hogy felhőtlen és örömteli pillanatokat szerezzenek a szépkorúaknak.

Sz. G. T.