Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Derna tehetséges sportolója

Szorgalom és tehetség. Nincs kiválóság e kettő nélkül, igazi jelesség pedig csak ott van, ahol találkoznak – mondta Baltasar Gracián, spanyol barokk prózaíró és filozófus. Mindez érvényes Szentgyörgyi Silvia-Anamariára is, aki a do-shotokan karate sportágban kimagasló teljesítményt ért el.

Szentgyörgyi Silvia-Anamaria

Szentgyörgyi Silvia-Anamaria

Silvia 16 éves, Dernán lakik, és a margittai Octavian Goga Főgimnázium 10. osztályos tanulója. A do-shotokan karatéval, ami a karaténak egy modernebb változata, sportolónk elmondása szerint egészen véletlenül ismerkedett meg négy évvel ezelőtt. Addig soha nem gondolt arra, hogy karatézzon. Edzője, Takács Mihály, a margittai Good Dragon Sportklub elnöke és edzője Dernán járt, s felkereste az iskolát, ahol akkor Silvia is tanult, és a diákoknak felkínált egy lehetőséget, hogy nála megtanulhatnak karatézni azok, akik érdeklődést mutatnak e sport iránt. Silvia beszélt szüleinek e lehetőségről, akik azt tanácsolták neki, hogy menjen el egy tréningre, s ha megtetszik neki, amit ott lát, akkor járjon folyamatosan edzésekre, ők támogatják ebben. Így is tett Silvia, s amit az első edzésen látott, nagyon megtetszett neki, azóta szerelmese lett ennek a sportnak.

Silvia elmondása szerint a dernai iskola diákjait nagyon felvillanyozta ez a sportlehetőség. Nagy volt kezdetben a lelkesedés, hiszen 22-en kezdték el a do-shotokan karatét az edzőnél. Az edzések akkor még Dernán zajlottak, heti két alkalommal. A lelkesedés azonban idővel alábbhagyott Silvia társai részéről, s a 22 dernai diákból egyedül ő tartott ki e sportág mellett.

Silvia és edzője

Silvia és edzője

Amikor elkezdett karatézni, barátnői, iskolatársai, ismerősei csodálkoztak, hogy lányként a karaté küzdősportot választotta. Társadalmunk is, valljuk be őszintén, inkább fiúknak való sportágnak tekinti a karatét.

Mára már az ismerősök nem csodálkoznák Silvián, hanem csodálják, támogatják és dicsérik azért, amit tesz, és azért, amit elért. A négy év alatt Silvia tehetsége megmutatkozott e sportágban. Számtalan versenyen vett részt, megyei, országos és nemzetközi bajnokságokon. 55 érme van, amit a megyék közötti bajnokságokon nyert, ebből 23 aranyérem, 11 ezüstérem és 8 bronzérem. A különböző versenyeken 55 kupát is szerzett. A nemzeti és romániai kupaversenyen, amelyet Kézdivásárhelyen rendeztek meg, 1 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérmet szerzett. Piteşti-en egy bronzéremmel lett gazdagabb. Az európai bajnokságon Csehországban 1 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzérmet kapott, így lett Európa-bajnok 2017-ben. A lengyelországi világbajnokságról 2016-ban egy bronzéremmel tért haza. 2017-ben a Bulgáriában megrendezett világbajnokság során egy bronzérmet szerzett. 2017-ben Bihar megyében szintén díjat kapott, hiszen a sportteljesítménye alapján ő lett megyénkben az év 4. legjobb sportolója. Szinte hihetetlen, hogy röpke négy év alatt ilyen fergeteges sikereket ért el ez a törékenynek tűnő, de nagy tehetséggel, erős akaraterővel, kitartással és szorgalommal megáldott 16 éves dernai lány.

A sok megyei, országos és nemzetközi siker ellenére is tovább edz heti két alkalommal Margittán, de már Dernán edzőként is bontogatja szárnyait. Két tanítványa van jelenleg, akiket arra tanít meg, amit ő maga is elsajátított az eltelt néhány év alatt, a sportnak a szeretetét, és azt a küzdőszellemet és tudást adja tovább, amely őt is jellemzi.

A sportot és a tanulást igyekszik összeegyeztetni, ami nem könnyű, de arra törekszik, hogy mindenben a maximumot nyújtsa.

Jövőbeli terveiről is beszélt: idén Kézdivásárhelyre megy a nemzeti bajnokságra, Bulgáriába az európai bajnokságra és Törökországban a világbajnokságon is részt vesz, illetve a fekete öv megszerzése még a cél.

Nagy álma viszont az, hogy 2020-ban a Tokióban megrendezésre kerülő Olimpiai Játékokra eljusson. Azt kívánjuk Silviának, hogy teljesüljön minden álma, továbbra is kimagasló sikereket érjen el a do-shotokan karatéban, és sok éremmel és díjjal térjen majd haza a jövőben megrendezésre kerülő Tokiói Olimpiáról.

Lukács Attila Levente