Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Dermesztő és életveszélyes

Egyre több, a hideg miatt életveszélyes állapotban levő ember kerül kórházba a szokatlanul kemény télben, tudtuk meg tegnap dr. Liciniu Ventertől a Bihar Megyei Mentőszolgálat sajtószóvivőjétől. A kemény hideg beálltával nem csupán az utcán élő hajléktalanok kerültek igen nehéz helyzetbe, hanem sok olyan ember is, akiknek bár van lakása, de vagy anyagi vagy egészségügyi okokból nem tudja azt fűteni. Különösen a szegény sorsú, idős embereket veszélyezteti az, hogy saját házukban fagynak halálra a dermesztő éjszakákon.

dermeszto

Január elsejétől tegnap délig Nagyváradon 14 hipotermiás, azaz kihűlt személyt szállítottak kórházba. A mentőszolgálatnak a fagyriadó idején erre egy külön mentőkocsija van, mellyel egész éjjel járőröznek a megyeszékhelyen. Körbejárják a várost, a parkokat, a vasúti töltések mentét, azokat a helyeket, ahol köztudottan hajléktalanok húzódnak meg. Január nyolcadikáról kilencedikére virradó éjszaka a járőröző mentősök a Nagyvásár téri . (ma 1. Decembrie) parkban találtak egy 50 éves, már hipotermiás állapotban levő férfit és a Kórház (ma L. Pasteur) utcában egy fűtéscső mellé húzódva egy 55 éves nőt. A két hajléktalan bizonyára halálra fagyott volna, ha a mentősök idejében nem bukkannak rájuk. Mindkettőjüket kórházba szállították.

Múlt szombaton egy mezőszakadáti (Săcădat) elhanyagolt házban találtak meg egy 70 éves asszonyt, szintén a fagyhalál szélén. A nagy szegénységbe élő idős nőnek nem volt tüzelője, a mentősök lakossági bejelentés nyomán találták és mentették meg a biztos fagyhaláltól. A 14 hipotermiás esetből, melyről Venter doktor tájékoztatta lapunkat, hét esetben magányos, idős emberekről volt szó. Ez sajnos egyre gyakoribb, tudtuk meg a mentőorvostól, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy ilyen krízishelyzetekben, mint a szokatlanul kemény hideg, kérni, figyelmeztetni kell a polgárokat, hogy ahol ilyen magányos, szegény sorsú idős emberről tudnak, értesítsék róla a hatóságokat, mert ezzel életet menthetnek. A hipotermiás állapotban megtalált 14 személyt kivétel nélkül kórházba szállították, van, aki még orvosi kezelés alatt áll, de van olyan, aki igénybe vette a hajléktalanmenhelyet.

dermeszto 2 a jobb oldali kell

A Nagyváradi Közösségi és Szociális Ügyek Igazgatósága (ASCO) a téli periódusban, március harmadikáig naponta oszt meleg ételt a megyeszékhelyen a hajléktalanoknak. Az önkormányzat által működtetett közösségi rendőrség is folyamatosan járőrözik azokon a helyeken, ahol hajléktalanok szokták meghúzni magukat s igyekeznek rávenni őket arra, hogy éjszakára bevihessék őket a Gutenberg utcai menhelyre.

Kérik a lakosságot, hogy a hideg téli napokon fokozottan figyeljenek egymásra, ahol bajba jutott hajléktalant látnak, vagy olyan egyedülálló idős személyről tudnak, aki a hideg miatt veszélybe kerülhet, értesítsék erről a 112-es segélyhívó diszpécserét, a hajléktalanszálló munkatársait a 0359/466-666-os telefonszámon, vagy a szociális igazgatóságot a 0744/689-116-os telefonszámon.

Szőke Mária