Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Decentralizációt és magyar egyetemet

Mint arról tegnap röviden beszámoltunk, Nagyváradon tartott sajtótájékoztatót Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, aki számos fontos kérdést érintett.

Decentralizaciot

„Azt várjuk a kormányzó szociáldemokrata és liberális koalíciótól, hogy nagyon rövid időn belül mondják azt nyilvánosan, hivatalosan, hogy ez már nem prioritás. Az alkotmánymódosítás nem prioritás és a következő időszakban a politikai életet ne terheljék olyan álvitákkal, mint az alkotmánymódosítás vagy a közigazgatási régióknak a létrehozása” – mondta Kelemen Hunor, aki szerint inkább a gazdasági, a szociális kérdésekkel és a jó kormányzással – amire eddig nem nagyon volt példa – kellene foglalkozniuk a hatalmon lévőknek. Szerdán ugyanis kiderült: az Alkotmánybíróság november 14-ére halasztotta a döntést a népszavazások érvényességi küszöbének 30 százalékra való csökkentéséről. Ennek folyományaként alkotmánymódosításra nem kerülhet sor 2014-ben, így a közigazgatási régiók létrehozása is elhalasztódik, a 30 százalékos küszöböt ugyanis egy évvel a törvény elfogadása után alkalmazhatják. Az alkotmánybíróság részben elfogadta az RMDSZ ellenérveit is, tette hozzá a szövetségi elnök, aki szerint a kormányzó Szociálliberális Szövetségnek nincs meg a bátorsága ahhoz, hogy a jelenlegi feltételek mellett írja ki a népszavazást.

Egyik szeme sír, a másik nevet Kelemen Hunornak, mert elmarad az alkotmánymódosítás, volt ugyanis négy olyan pont, amelyek nagyon fontosak, és elfogadták azokat az alkotmánymódosító szakbizottságban, mondta az RMDSZ elnöke. „Az első cikkely módosításában államalkotó tényezőként a kisebbségek, nemzeti közösségek is megjelennek, a másik a közösségi szimbólumok használatának alkotmányos garanciáira vonatkozik, ami nagyon fontos a kisebbségek és az erdélyi magyarság számára, a harmadik a kulturális autonómia alkotmányos garanciájának megteremtése, és ami ebből fakad, hogy ne hozzanak olyan döntéseket, amelyek a nemzeti közösségek életét érintené, anélkül, hogy megkérdezzék a közösség képviselőit” – sorolta a pozitív változásokat Kelemen Hunor. Hozzátette: az ellenben jó hír, hogy nem lesz közigazgatási átszervezés, mivel olyan régiók kialakítását tervezték, amelyek az erdélyi magyarság számára semmi jót vagy előrelépést nem hozott volna.

 

Szükség van a decentralizációra

Szükség van a decentralizációra, az RMDSZ 23 éven keresztül következetesen azt az álláspontot képviselte, hogy szükséges a döntési jogköröket, intézményeket az önkormányzatok hatáskörébe adni, hiszen így a felelősségre vonás is sokkal egyszerűbb.  „Minden olyan decentralizációs törekvést támogatunk, függetlenül attól, ki kezdeményezi, amely a szubszidiaritás elve alapján a közösség kezébe adja a saját sorsáról való döntéseket” – mondta a szövetségi elnök. Hozzátette: Cseke Attila szakértőkkel együtt kidolgozta az RMDSZ decentralizációs tervezetét, amelyet hallgatólagosan elfogadott a képviselőház. Jó az esélye annak, hogy a kormány tervezete az eddigi legerősebb decentralizáció legyen, csak azt végig is kell vinni, tette hozzá Kelemen Hunor. Amennyiben a kormány végigviszi a tervét, az RDMSZ támogatni fogja azt, mert konstruktív ellenzékként úgy vélik, ha valami jó, azt támogatni kell, szögezte le a politikus. A tárgyalások jó irányba haladnak, de megvárják a törvénytervezet végső formáját.

 

Önálló egyetem és aláírásgyűjtés

Az 1947-es békeszerződés után az 1956-os magyarországi forradalom ütötte az első rést a kommunizmus falán, mondta Kelemen Hunor. Sokan szimpatizáltak a forradalommal, és a megtorlásnak nemcsak személyek, hanem intézmények, például az önálló Bolyai Egyetem is áldozatul esett. Akkor beszélhetünk arról, hogy a kommunizmus áldatlan következményeit felszámolták, ha az intézményeket is rehabilitálják, például az önálló magyar Bolyai Egyetemet. Egy román gyerek se lesz szegényebb attól, ha a magyar gyermek óvodától egyetemig tanulhat – mondta a szövetségi elnök.

Az esemény végén Kelemen Hunor köszönetet mondott Kiss Sándor megyei RMDSZ-elnöknek, a jelen lévő Szabó Ödön képviselőnek és kollégáiknak azért, hogy néhány nap alatt több mint 30 ezer aláírást gyűjtöttek össze a regiós átszervezésről szóló megyei népszavazás kiírása érdekben.

Fried Noémi Lujza