Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

December 11-én megméretkezünk

Nagyon fontos kihívás magyar közösségünk számára december 11-e, amikor megméretkezünk és megmérettetünk.” – mondta Cseke Attila, Bihar megyei RMDSZ-elnök, a bihari szenátorjelölti lista vezetője tegnap. Románia parlamentjében 466 hely van, a kérdés, hogy ezekből hányat tudunk elfoglalni, mert minél több helyünk lesz a román parlamentben, annál nagyobb lesz az erőnk, tette hozzá.

december 11en megmeretkezunk

A december 11-i választás nem állít szembe magyart és magyart, az RDMSZ-nek sikerült egységes magyar listát állítania, mely élvezi az anyaország támogatását. Bihar megyében három fontos személyiség volt jelen, Kósa Lajos Fideszes frakcióvezető, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és Papp László, Debrecen polgármestere, az ő üzenetük is határozott és egységes fellépésre buzdít.

Az RMDSZ választási üzeneteiből, programjából Cseke Attila többek között a decentralizáció, ezen belül a pénzügyi decentralizációt jelentőségét emelte ki. A regionalizáció során Biharnak és Váradnak régióközponttá kell válnia. A tanügyben strukturális átszervezésre van szükség, a román nyelvet pedig nem lehet ugyanazon a tanterv szerint tanítani a magyar és a román anyanyelvű gyermekeknek, tette hozzá a szenátorjelölt. Lényeges a vasúti és közúti infrastruktúra fejlesztése, az észak- és dél-erdélyi autópályák kiépítése 2020-ig, az észak-erdélyi autópálya 64 kilométeres bihari szakaszát pedig 2018-ig kell befejezni, hangzott el. Fontos a sokgyermekes családok támogatása, erre konkrét javaslataik vannak, például az ingatlan- vagy gépjármű-adó csökkentés, és folytatnák a közszolgáltatások áfájának csökkentését is. Szükség van a nyugdíjak értékének megőrzésre, és a civil szervezetek támogatására is.

A többség és kisebbség viszonyának rendezése is nagyon fontos. Románia arra készül, hogy 2018-ban centenáriumát ünnepelje, ennek kapcsán azt kérik, hogy tartsák be, amit a gyulafehérvári nyilatkozatban megígértek a  kisebbségeknek.

Fried Noémi Lujza