Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Csütörtökön döntenek a támogatásról

Lemondásra szólította fel Toró T. Tibort és Szilágyi Zsoltot, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökét és alelnökét, volt elnökjelöltjét Szabó Ödön, a Bihar megyei RDMSZ ügyvezető elnöke (képünkön) tegnapi sajtótájékoztatóján. Az élet felülírta az elhangzottakat, a sajtótájékoztató után kiderült, hogy az említettek lemondtak tisztségükről.

Nem volt jellegzetes az idei kampány, melynek során válasz nélkül hagyták a támadásokat, hiszen két magyar jelölt volt, ezek egyike ráadásul váradi, bihari, aki 14 éven át a szövetség tagja is volt, hangzott el.

csutortokon

Kelemen Hunor elnökjelöltként 2009-ben a szavazatok 3,8 százalékát szerte meg országos, Biharban pedig 14,8 százalékukat, akkor a negyedik helyet érte el. Idén Klaus Johannis és Victor Ponta után a harmadik helyen szerepel a megyében, több mint 30 ezer szavazatot kapott, 11,8 százalékot. Szilágyi Zsolt  pedig 2,65 százalékot összesített, tehát a magyar jelöltre szavazók aránya hasonló. Szabó Ödön a következtetések során elmondta: be kell fejezni a hazugságokat, világosan látszik, hogy több magyar jelölt indítása nem jár nagyobb mozgósító erővel. A magyar közösségnek egységre kellé törekedni a legerősebb politikai szereplő körül, ez pedig az RMDSZ, tette hozzá. Az RMDSZ több szavazatot kapott, mint amennyi aláírást szerzett, míg ellenjelöltjük az általa kapott aláírások számának körülbelül negyedét tudta szavazatra váltani, tehát vagy hamisak voltak az aláírások, vagy az aláírók elálltak a jelölt támogatásától. Szabó Ödön ugyanakkor a közösséget gyengítő széthúzás befejezésére szólított fel, és azt is elmondta: mindenkit, aki munkálkodni akar, várják a szövetségnél.

Az ügyvezető elnök az is elmondta, csütörtökön Kolozsváron dönt az RDMSZ arról, hogy támogat-e valakit, s ha igen, kit az elnökválasztás második fordulójában.

F. N. L.